Operativni sistem Windows kroz historiju

Jednu od najuspješnijih kompanija današnjice, Microsoft, osnovali su, 1975.godine, Bill Gates i njegov partner Paul Allen. Kao i svugdje početak je bio težak, ali s radom, željom i vizijom uspjeh nije izostao.

Prvi Microsoftov operativni sistem bio je Windows 1.0. , koji je najavljen 1983. godine, ali je bilo potrebno 2 godine kako bi on bio zvanično izdan. Tačan datum izdavanja je 20. novembar 1985. godine. Windows 1.0. je dolazio u paketu sa nekoliko programa, uključujući alat za upravljanje MS-DOS datotekama, Paintom, Windows Writterom, Notepadom, Calculatorom, kalendarom i jednom igrom, ‘Reversi’. Ovaj OS je zahtjevao minimalno 256 KB prostora, dva pogona za dvostruke diskete i grafičku kartu, dok je za korištenje većeg broja programa bio potreban HD veličine 512 KB.

windows-1

Sljedeći Microsoftov OS bio je Windows 2.0 koji je svjetlo dana ugledao 9.decembra 1987. godine. Tada je ovaj operativni sistem počeo da se koristi u široj upotrebi, pa se tako u mnogim poslovnim prostorima mogao pronaći računar sa ugrađenim upravo ovim OS-om. Windows 2.0 je imao proširenu memoriju, a i tada su se prvi put pojavile ikone na radnoj površini, kao i Control Panel, odnosno upravljačka ploča. Već 1988. godine Microsoft je postao najveća svjetska kompanija kada je u pitanju prodaje softvera.

U oktobru 1991. godine realiziran je Windows 3.0, a već u aprilu 1992. godine pojavljuje se verzija 3.1. koja je prodana u više od milion primjeraka  u prva dva mjeseca po izdavanju. Njihov zajednički uspjeh bio je ogroman te do tada postaju naprodavaniji operativni sistemi sa 10 miliona prodanih primjeraka u samo 2 godine. Windows je već tada počeo da poprima izgled kakav nam je i danas poznat, a zahvaljujući procesoru Intel 386 radnje na računaru su se obavaljale mnogo brže.

1993. godine Microsoft izdaje Windows NT, 32-bitni operativni sistem namijenjen za podržavanje zahtjevnijih naučnih programa. Windows 95 je izdan 24. augusta 1995. godine i u samo 5 sedmica je prodan u sedam miliona primjeraka. Međutim, kako je već tada započelo vrijeme Interneta, ovaj OS je došao sa podrškom za umrežavanje. Tada su se prvu put pojavili Start izbornik, programska traka, te opcije za povećanje, smanjivanje i zatvaranje na svakom pojedinačnom prozoru. Te godine je također izdano prvo izdanje preglednika Internet Explorera. Zahtjevi ovog OS su bili procesor 386 DX ili jači i minimalno 4 MB RAM-a.

win95osr2

25. juna 1998. godine pojavljuje se prva verzija Microsoftovog OS, Windows 98, namijenjenog za široku upotrebu, pa je već tada postalo uobičajno posjedovanje računara u vlastitim domovima, a dolazi i do internetskog povezivanja. Ovo ujedno predstavlja i posljednji operativni sistem baziran na MS-DOS-u. Nakon čega se realizira Windows Me, namijenjen kućnim računarima i prvi put nudi poboljšanu podršku vezanu za muziku, video i još mnogo drugih mogućnosti. Uključivao je novi Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 i Windows Movie Maker.

Windows 2000 Professional dolazi sa dosta novih mogućnosti i unaprijeđenom sigurnosti, jednostavnosti pri korištenju, mogućnošću umrežavanja, pojednostavljenom instalacijom hardvera zahvaljujući podršci za bežične uređaje, USB uređaji… Ovaj OS je minimalno zahtjevao procesor Pentium 150 MHz, slobodnog prostora na HD-u 320 MB.

2001. godine izdan je Windows XP koji postaje jedan od najprodavanijih Microsoftovih proizvoda. Ostaće zapamćen kao prvi OS kojeg karakteriše očita brzina i stabilnost. U nekoliko godina XP je imao nekoliko izdanja:

  1. 64 -bitno izdanje Windows XP
  2. sistem Windows XP Professional x64 Edition
  3. Windows XP Media centar Editon
  4. Windows XP tablet  PC Edition
  5. Windows XP Embedden

2006. godine izdan je operativni sistem koji je imao najbolji sigurnosni sistem do tada poznat pod nazivom Vista. Ovaj put akcenat je stavljen na poboljšanje pretraživanja na računaru kako bi se  korisniku olakšalo korištenje. Vista je bila dostupna na 35 svjetskih jezika.

2009. godine izdan je trenutno najpolularniji i prema mišljenju mnogih najbolja verzija Windows operativnog sistema- Windows 7. Ovo je operativni sistem koji je za razliku od svojih predhodnika doživio mnoge promjene u pogledu surfanja internetom, reproduciranja muzike, video zapisa i fotografija. Prije zvanične objave Windows 7 testiralo ga je više od 8 miliona korisnika širom svijeta, nakon čega je svake sekunde u svijetu prodano  7 primjeraka ovog OS, što ga čini najprodavanijim u historiji.

Windows_8_Startscreen_610x381

U oktobru prošle godine izdano je posljednje izdanje Microsoftovog OS Windows 8. Windows 8 je donijeo sa sobom nove karakteritieke, izgled koji je prije svega namijenjen uređajima na dodir. Windows 8 je zamijenio tradicionalni izgled Microsoft Windows OS novim Metro dizajnom.

 

Izvor: windows.microsoft.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi