Dali ste zarazeni virusom?

Da li je vaš računar zaražen virusom?

Novi virusi se pojavljuju jako brzo i šire još brže, a antivirusi su uvijek korak iza njih. Čak i kada se virus otkrije sa antivirusom i izbriše, mogao je nanijeti nepopravljivu štetu vašem računaru i vašim podacima, slikama, čak i programima. Znate li koji su to znaci da vam je računar zaražen virusom i kako možete znati da ste žrtva virusa koji vaš antivirus još nije otkrio?

Slijedi nekoliko najčešćih simptoma, koji mogu ukazivati  na to da je vaš računar zaražen virusom.

 1. Vaš računar se usporava, zaledi, gasi se i sam restartuje često. Aplikacije na vašem računaru ne rade kako bi trebale, a neki od podataka su postali nedostupni.

Ima nekoliko mogućih hardverskih i softverskih kvarova koji mogu izazvati greške pod 1, tako da ovi simptomi sami ne mogu biti smatrani dokazom za infekciju virusom.

2. Neobična aktivnost hard diska ili prekomjerna aktivnost modema.

Iako su neobična aktivnost hard diska ili mreže najčešće bezopasni, oni ipak mogu biti znakovi aktivnosti virusa.

Spybot Search and Destroy  i Process Explorer su neki od besplatnih alata za skeniranje i uklanjanje spyware, adware i drugog malicioznog softvera koji mogu biti uzrok povećanog prometa.

 3. Promjena veličine datoteke, promjena datuma kada su datoteke zadnji put  korišteni, bez da su korišteni.

Virusi mogu izmijeniti program tako što uz njega nakače izvršnu datoteku, koja može da mjenja podatke i čak da pojedine obriše ili učini nedostupnim.

 4. Niste obraćali pažnju i otvorili sa nekog e-maila sumnjiv sadržaj koji je bio poslan uz njega.

VirusAlert1Ako se desi da ste skinuli sumnjiv sadržaj koji vam je bio nakačen na e-mail, što je brže moguće diskonektujte se sa interneta.

Najsigurniji način da otvorite sadržaje koji su vam poslani uz e-mail jeste da prvo skinete taj dokument na računar bez da ga otvorite i onda skenirate i tek nakon uspješnog skeniranja i kada ste utvrdili da se ne radi o virusu otvorite dokument.

Ukoliko mislite da je vaš računar inficiran virusom, nema mnogo što možete učiniti, možete izvesti low level disk format i instalirati ponovo operativni sistem. Niti jedan antivirus ne može da vam garantuje, da će ukoliko ste inficirani virusom izvršiti potpuno uništenje istoga i jedino sigurno rješenje jeste obrisati disk računara i reinstalirati.

Podijelite sa nama vaša iskustva sa virusima, da li ste ih imali, koju su vam štetu nanijeli, kako ste ih se riješili, očekujemo vaše komentare.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.