Hitachi pohrana podataka koja traje 100 miliona godina

Hitachi je razvio medij za pohranu podataka koji može izdržati ekstremne temperature i nepovoljne uvjete bez gubitka podataka. Iz Hitachi-a kažu da će uređaj biti spreman do 2015 godine i da će biti u mogućnosti čuvanja podataka i do 100 miliona godina.

Istraživački centar Hitachi-a našao je način za urezivanje digitalnih podataka na kvarcno staklo. Materijal trenutno ima četiri sloja točaka, što može držati 40 megabajta po kvadratnom inču što je otprilike kao i CD, no istraživači smatraju kako dodavanje slojeva neće biti problem te će se time omogućiti pohrana veće količine podataka. Čitanje podataka sa uređaja će se vršiti pomoću optičkog mikroskopa.

Nova tehnologija će biti pogodna za pohranu povijesno važnih stvari kao što kulturni artefakti i javni dokumenti, kao i podaci pojedinaca koje žele da ostave za buduće naraštaje.

Kompanija je vršila testiranje kvarcnog stakla, tako da u testu “brzog starenja” kvarcno staklo je bilo izloženo temperaturi do 2000 stepeni Celzijusa u trajanju do 2 sata. Nakon testiranja ustanovljeno je da kvarcno staklo može da traje i do nekoliko stotina miliona godina, postavlja se samo pitanje da li će za tih nekoliko 100 miliona godina postojati optički mikroskop potreban za čitanje podataka.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.