Savjeti za sigurniji Facebook korisnički račun

U zadnjih nekoliko godina Facebook je dosta napredovao u polju sigurnosti i privatnosti korisničkih računa. Da bi sigurnost korisničikh računa bila na visokom nivou potrebno je da i sami korisnici podese postavke na svojim računima.

Kaspersky Lab ove sedmice objavio je video u kojem ukazuju na osnovne postavke koje bi svaki korisnik Facebook-a trebao da podesi na svom korisničkom računu.

Kao i uvijek kada se spomene sigurnost, postavlja se pitanje koliko je jaka vaša šifra za pristup korisničkom računu. Ukoliko niste preporučujemo vam da prvo pročitate naš članak u kojem vam govorimo o nekim osnovnim pravilima prilikom kreiranja šifre. Jeste li pročitali članak i naučili pravila? Sada je vrijeme da ih primjenite, promjenite vašu šifru!

Nakon što promjenite šifru na red dolazi, povezivanje korisničkog računa s vašim mobitelom. Iduća bitna stvar je uključivanje opcije ‘secure browsing’ (sigurno pregledavanje).

Također se preporučuje da upalite i notifikacije kada neko pristupi vašem računu s nepoznatog uređaja. Odabir notifikacija možete odabrati između email poruka, SMS poruka ili oboje. Pored ovog moguće je upaliti i slanje tzv. sigurnosnog ključa na vaš mobitel. To znači da ćete dobiti SMS u kojem se nalazi kod koji morate unjeti, da bi pristupili korisničkom računu.

Kaspersky preporučuje da povremeno provjerite i aktivne sesije. Tako da vidite da li je neki nepoznati uređaj pokušao da pristupi vašem računu.

Za kraj pogledajte i video u kojem je Brian Donohue pokazao postavljanje svih postavki za sigurniji Facebook korisnički račun.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.

  1. maja says:

    Ja sam postavila taj kod,i kasnije sam izbrisala moj broj misleci da mi nece vise stizati kod.Sad me mogu uopste da udjem na profil,da li moze nekako da se udje????

  2. Ne znam tačno, ali vjerovatno ima neki način, jer uvijek postoji mogućnost da izgubite ili vam neko ukrade mobitel.
    Ukoliko želite pošaljite mi screenshot nakon pokušaja logiranja na adis@tehnografija.net ili provjerite ima li neka opcija za prijavu da ste izgubili mobitel ili slično.

Broj komentara: 2, ostavite komentar.