Automatski update za Internet Explorer

Super vijest za sve! Microsoft je odlučio omogućiti automatski update Internet Explorer-a (IE), kako bi bio siguran da svi korisnici koriste zadnju verziju ovog preglednika (browser-a).

Update na novu verziju ovog preglednika je već ponuđen kroz Windows Update. Ali proces prelaska na novu verziju nikad nije bio automatski. Upravo zbog toga mnogi korsnici su odustajali od instaliranja nove verzije.

Od janura biće omogućen automatski update, i IE će se instalirati ‘tiho’ kao što to radi Windows Upate.

Microsoft-ov Ryan Gavin je rekao nekoliko prednosti koje donosi automatski update. Prije svega to je povećanje sigurnosti, jer više neće biti zastarjelih preglednika. Ovo je sjajna stvar i za developere jer će se moći fokusirati na kreiranje stranica za nove preglednike.

Pored automatskog update-a biće i tako zvani bloker alati (blocker tools) za mrežene administratore. Administratori će  moći zabraniti update na novu verziju preglednika. Tek kada testiraju novu verziju i uvjere se u njenu sigurnost moće dozvoliti update.

Vrijedi napomenuti da instalacija nove verzije neće promjeniti vašu početnu stranicu (home page), kao ni zadanog pretraživača (default search provider). Za običnog korisnika je super jer će jednostavno dobiti najnoviju verziju Internet Explorer-a za svoj Windows (IE9 na Vista-i i Windows 7, IE8 na Windows XP-u).

Više o ovoj temi na Windows Team blogu.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.