Google Music Translate

Uprkos činjenici da muzika predstavlja univerzalni jezik, nerijetko nam se svidi pjesma a da uopšte ne razumijemo o čemu riječi pjesme govore i kakvo ustvari značenje imaju.  Primjera radi, trenutno video sa najviše pregleda na YouTubeu predstavlja pjesma Gangam Style, poznatog korejskog izvođača, a vjerujemo da se većina ljudi pita o čemu se ustvari pjeva u spomenutoj pjesmi.

Međutim, grupa studenata iz Forsberg škole za dizajn i marketing u Švedskoj je odlučila predstaviti zanimljiv projekat koji bi mogao riješiti univerzalni problem, a to je činjenica da tekstovi pjesama ne mogu biti prevedeni u trenutku dok ih slušate. Studenti Jacob Björdal, Isaac Bonnier, David Rinman i Jim Nilsson su tako došli do projekta nazvanog Google Music Translate, koji ustvari koristi Google Translate kako bi preveo tekst pjesama na drugom jeziku. Glas koji trenutno prevodi tekstove i nije baš najbolji, ali je ideja uistinu zanimljiva i mogla bi biti mnogo uspješnija kada bi bilo više izbora ponuđenih glasova.

U nastavku pogledajte zanimljiv video koji će vam najbolje dočarati funkcionisanje Google Music Translate projekta.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi