Dolphin Wii & Gamecube Emulator stiže na Android

Kao što vam je dosad poznato, Dolphin Emulator za desktop računare je ulio novi život u stare igre sa Nintendo-vih Gamecube i Wii konzola činjeći ih igrivim na Windows, Mac i Linux platformama.

Emulator radi sa skoro svim prodajnim igrama, a podržava čak i Wiimote. Međutim, nedavno objavljenoj “pre-alpha” verziji za Android uređaje u osnovi nedostaje sve to, ali bar je zasad tu.

Dolphin Android Pre-Alpha Version Dolphin Android Pre-Aplha Version

U svom trenutnom izdanju, Dolphin emulator na Android-u nije upotrebljiv za igranje igara. Igre će vam raditi na oko 1FPS (Frame per second), a padanje programa će biti učestalo, dok očekujemo da će sa implementacijom OpenGL ES 3 time biti otklonjene takve greške. Zasada, cijelu vizualizaciju izvodi sam processor Vašeg Android uređaja.

Također, ne postoji još uvijek metoda za unošenje komandi – nema tipki, nema podrške za kontroler, baš ništa. Kako to sve ipak trenutno izgleda u praksi možete pogledati u slijedećem video klipu. Napominjemo,  da se radi o trenutnoj “pre-alpha” verziji aplikacije i da će do finalne verzije to sve mnogo bolje izgledati.

Kao i desktop verzija, Dolphin emulator za Android je u potpunosti „open-source“. Projekt je još na samom početku i nadamo se da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti dobiti stabilan i kvalitetan emulator.

Autor

Ante se zanima za sve što ima veze sa IT-om, voli istraživati po forumima i nailaziti na nove izazove. Perfekcionista je u svemu što radi. Veselog je duha, voli druženje uz dobru kafu, muziku, a i sam piše pjesme još od osnovne škole.