Zaigrajte Wii i Gamecube igre na Vašem računaru

Da li ste ikada imali želju zaigrati neku od Nintendovih Wii ili Gamecube igara u HD rezoluciji i uz znatno bolju grafiku?

Oni koji su nekada imali priliku da zaigraju na originalnoj Wii konzoli znaju da je to jedinstveno iskustvo. Jedina zamjerka na originalnom Wii, za razliku od drugih konzola, bila je loša grafika i nemogućnost reprodukcije HD rezolucije. Dolphin emulator  Vam donosi upravo sve te mogućnosti na Vaš računar.

Dolphin se vodi kao open source projekt i još uvijek se aktivno razvija i skoro svakodnevno donosi nova poboljšanja i ispravke. Dostupan je za Windows, Mac OSX i Linux platformu, kako u 32-bitnoj tako i u 64-bitnoj verziji.

U opcijama samog emulatora imate razne mogućnosti za audio, video i kontrolerske postavke, a jedna od glavnih prednosti jeste da pomoću Dolphin emulatora možete igrati Vaše igre u full HD rezoluciji od 1080p, što na originalnoj Wii konzoli nije bio slučaj. Sve to, naravno, uz znatno bolju i ljepšu grafiku nego na originalnom Wii sistemu.

Pored toga je u emulatoru integrisana i opcija da snimate Vaše igranje. Nažalost, video snimci koje napravite su u formatu specifičnom samo za Dolphin Emulator, pomoću kojeg ćete iste kasnije moći i pogledati. Još jedna interesantna opcija jeste mogućnost igranja uz 3D naočale, tj. u punom 3D efektu.

3D Comparison  3D Comparison

Što se tiče upravljanja u emulatoru, Dolphin ima podršku za IR emiter, kao i za Bluetooth, što znači da možete koristiti čak originalne Wii kontrolere za upravljanje u igrama. Međutim, ukoliko ne posjedujete originalni Wiimote i Nunchuk kontroler ili pak neki drugi kontroler namjenjen za igranje, preostaje Vam jedino da to učinite pomoću Vašeg miša i tastature. Isti slučaj je i sa igrama za Gamecube i zato se savjetuje da prije pokretanje bilo koje igre provjerite i podesite tastere kako želite.

How to connect Wiimote to PC

U samom emulatoru imate naravno mogućnosti da svaku upravljačku funkciju prilagodite onako kako Vi to želite, kako za Wiimote kontroler tako i za Nintendov GameCube kontroler.

Testna konfiguracija koju sam koristio pri isprobavanju igara bila je:

  • Intel Dual Core 2.4GHz
  • AsRock 4Core1600P35 Wifi+ matična ploča sa 7.1 kanalnim HD audio zvukom
  • 4GB Kingston Hyper-X DDR3 PC1333 radne memorije
  • ATI Radeon HD 7750 Core Edition grafička kartica.

Sve testirane igre, među kojima Super Mario Bros, Zelda – Twilight Princess, Donkey Kong Returns, Wario Land i još neke, su u full-screen mode-u radile u prosjeku sa oko 30 do 60 FPS-a i to uz maksimalne grafičke postavke i sa aktiviranim 16x Anti-Aliasing-om, što Vam je sasvim dovoljno za tečno igranje.

Screenshot-ovi se ne rade kao što smo dosad navikli uobičajenom “PrintScreen” tipkom, nego se kod Dolphin emulatora za to koristi tipka F9. Vaše screenshot-ove kasnije možete naći u instalacijskom folderu emulatora.

Imajte na umu da, ukoliko igrate igru koja ima podršku za više jezika, namjestite željeni jezik u opcijama emulatora prije pokretanja same igre, da se ne bi iznenadili zašto je igra samo na jednom jeziku a pisalo vam je da podržava više njih.

U slijedećem video klipu možete vidjeti kako namjestiti postavke za igranje Wii igara na Vašem Windows sistemu.

S obzirom da već dugi niz godina pratim ovaj dio tehnologije zasnivan na emuliranju raznih uređaja, mogu sa zadovoljstvom reći da je Dolphin emulator dosad jedan od najuspješnijih emulatora koji je ikada razvijen, ako ne i najbolji.

Oficijalna stranica

Download Dolphin emulatora

Autor

Ante se zanima za sve što ima veze sa IT-om, voli istraživati po forumima i nailaziti na nove izazove. Perfekcionista je u svemu što radi. Veselog je duha, voli druženje uz dobru kafu, muziku, a i sam piše pjesme još od osnovne škole.