Sukob titana: iPhone 5 vs Lumia 920

   

Iako jos nije priveden kraju, mjesec septembar se vec pokazao izuzetno zanimljivim za sve ljubitelje smartphone uređaja. Tradicionalno popularan za najave novih gadget-a na koji su mnogobrojni spremni potrošiti mnogo novca u toku praznične sezone, oktobar je i ove godine vec ponudio par događaja koji bi mogli da obiljeze čitavu godinu. U prvom planu su se izdvojile kompanije Nokia i Apple, koje su predstavile nove perjanice  svoje ponude na polju smartphone uređaja i time zasjenili konkurenciju koja takođe nije samo gledala sa strane. Slična predstavljanja je odradila i Motorola, dok se na HTC još čeka, ali teško da ijedna druga kompanija može da zagolica maštu i uzbudi masu tehnoloških entuzijasta širom svijeta kao što su to uradile ove dvije.

Kao produkt spomenute dve najave, predstavljeni su Lumia 920 i iPhone 5 uređaji, koji uz trenutnog android šampiona, Galaxy S3, predstavljaju najveće konkurente u segmentu high-end i premium smartphone uređaja za nadolazeći period.Ta dva uređaja su takođe glavni predmet rasprave u ovom članku, gdje ćemo se se osvrnuti na najbolje što mogu ponuditi i pokušati zaključiti koja kompanija sa pravom može da kaže da je baš njen uređaj najbolji smartphone na svijetu.Najbolje mjesto za početak je osvrt na tehničke specifikacije oba uređaja, koje su prikazane na sljedećoj slici, a samo poređenje će ići od kategorije do kategorije, gdje će u svakoj biti proglašen pobjednik.

Ekran

Tek najavljeni iPhone 5 će imati ekran veličine 4 inča, koji je uglavnom izdužen po vertikali, tako da ostaje prijatan za korištenje u jednoj ruci, ali neće donijeti neke naručite prednosti kod surfanja internetom ili igranja igara. Rezolucija od 1136 x 640 omogućava veliku oštrinu slike, tako da se atribut Retina zadržava i na ovom ekranu. Apple je korištenjem In-Cell tehnologije uspio da ekran smanji na minimalne dimenzije, što je mnogo pomoglo smanjenju dimenzija i samog uređaja.

Za razliku od iPhone-a, Nokia Lumia 920 ima ekran veći za pola inča, što može biti malo previše za neke, ali gledajući trenutne standarde za high end uređaje, ta veličina izgleda sasvim ok. Sa rezolucijom od 1280  x768, Lumia 920 obezbjeđuje gustinu piksela od 332 ppi, što je ipak više nego što iPhone 5 nudi, iako ima manji ekran. Jedna od velikih prednosti Lumia 920 ekrana je i PureMotion HD tehnologija, koja omogućava osvježavanje slike sa frekvencijom od 60 Hz, što je više nego na bilo kojem drugom smartphone-u. Tu je i dobro poznata ClearBlack tehnologija za povećanje kontrasta i smanjenja odsjaja, čime Lumia 920 postaje i više nego upotrebljiva čak i na direktnoj izloženosti suncu. Konačno, ekran Lumia 920 modela je i super osjetljiv na dodir, tako da je moguće uređaj koristiti čak i sa rukavicama, što je još jedan novitet koji nije viđen na prijašnim uređajima.

Kada se sve uzme u obzir, Lumia 920 odnosi ubjedljivu ponudu u segmentu ekrana. Glavni razlozi su veći ekran, veća rezolucija, veći ppi, ali i inovativne PureMotion HD i ClearBlack tehnologije, kao i super osjetljivost ekrana.

Pobjednik: Nokia Lumia 920

KAMERA

Od predstavljanja modela iPhone 4, pa preko 4S, Apple je dokazao da zna da uvrsti vrhunsku kameru u specifikacije svog ljubimca. Iako se za termin megapixel nikad nisu nalazile neke online casino canada astronomske brojke, kamera na iPhone-u 4S se konstantno isticala kao jedna od najboljih na tržištu. Što se novog modela tiče, nije bilo nekih posebnih unaprijeđenja. Senzor je još uvijek sposoban uhvatiti slike rezolucije do 8 mpx, a tu su i F/2.4 leće,  BSI senzor i sve je pogonjeno novim A6 čipsetom. Kamera na novom IPhone-u definitivno obećava i vjerovatno će bti jedna od najboljih na tržištu, barem sudeći po onom što je Apple do sada pokazao.

Što se Lumia 920 modela tiče, stvari postaju dosta zanimljivije. Pureview branding, 8.7 mpx, F/2.0 leće i 1/3“ BSI senzor su tu, kao i neke od inovacije koje su ponovo, pioniri na tržištu.

Prva od njih je OIS ( Optical Image Stabilization), tehnologija koja omogućava stabilizaciju slike, čime se smanjuje blur efekat koji nastaje kao posljedica dužeg eksponiranja senzora svijetlosti, što daje fantastične rezultate u low light situacijama (čak 5-10 puta više svijetlosti). Spomenuta tehnologija takođe omogućuje vrlo smireno slikanje i snimanje, tako da možete zaboraviti na podrhtavanje ruke tokom snimanja i slična ometanja. Konačni rezultat je izuzetno smiren i tečan zapis, nešto što je odlika isključivo profesionalnih kamera. Kao što smo i navikli, Carl-Zeiss optika je takođe tu, a sve zajedno čini kameru na Lumia 920 modelu vjerovatno najboljom na tržištu, ne računajući Nokia 808 PureView model. Medjutim, možda jedina prednost Nokia 808 PureView modela je u sirovoj snazi senzora ( 43 mpx ), koji, kombinovano sa oversampling tehnologijom, daje nevjerovatne rezultate što se tiče oštrine slike, čak i pod maksimalnim zoom nivoima.

Sve kada se uzme u obzir, Lumia 920 ponovo odnosi pobjedu u segmentu kamere, što i nije neko iznenađenje. Kamera je jedan od glavnih prodajnih aduta spomenutog modela i vjerovatno ne postoji ni jedan drugi model koji joj može konkurisati, pa tako ni iPhone 5. Barem ne za sada…

Pobjednik: Nokia Lumia 920

Baterija

Iako Apple nije objavio kakva tačno baterija će da napaja iPhone 5, objavio je neke specifikacije koje bi mogle dosta da kažu. Tako je rečeno da će novi iPhone moći izdržati 8 sati 3G razgovora i 225 sati na stand-by režimu. Međutim, ni ovo nije dovoljno da se ugrozi Lumia 920, jer 2100 mAh baterija koju nosi obećava 10 sati 3G razgovora i čak 400 sati u stand-by režimu. Sudeći po ovome, iPhone ponovo gubi, ali tek ostaje da se sve ovo provjeri u praksi, što je i najbitnije. Medjutim, za sada, nova prednost modelu Lumia 920.

Pobjednik: Nokia Lumia 920

Dizajn

Novi iPhone napokon donosi novi dizajn, nešto što je bila najveća mana prethodnom modelu. Daleko od toga da je bio loš, ali mnogi korisnici su se nadali da će iPhone 4S donijeti novi dizajn, što se nije desilo i čime su mnogi ostali razočarani. Novi model prati provjereni recept, pa ne donosi neke spektakularne promjene. Tu je veći ekran, manje dimenzije, manja težina, potpuno metalna zadnja strana i naravno, vrhunska izrada.

Lumia 920 ima skoro identičan dizajn kao Lumia 900 model, tako da se tu nema šta posebno govoriti. Činjenica je da je Lumia 920 veća i teža od novog iPhone-a, ali tome doprinose veći ekran, kao i (vjerovatno) veća baterija.

A kako je ovo poprilično subjektivna stavka i kako je dizajn oba uređaja poprilično dobro prihvaćen i kako su oba modela naprosto vrhunske unibody izrade, ovdje ostaje da se proglaši neriješen rezultal. Čestitke za dizajn na obe strane.

Pobjednik: Neriješeno!

Hardver

Novi iPhone će da pokreće A6 čip, koji je posebno dizajniran od strane Apple-a. Tačna frekvencija i broj jezgara još nisu objavljeni, ali očekuje se neko dual core rješenje. Tu su i 1 GB RAM memorije, 16, 32 ili 64 GB za skladištenje podataka, kao i novi GPU, o kojem se takođe ne zna puno.

Lumia 920 će da crpi snagu iz dual core 1.5 Ghz Krait čipa, a ostale specifikacije su vrlo slične iPhone-u 5. 1 GB RAM memorije, 32 GB vanjske memorije, kao i Adreno 225 GPU popunjavaju listu specifikacija modela Lumia 920.

Sve u svemu, neriješeno. Barem za sada…

Pobjednik: Neriješeno!

Zaključak

Kada se uzmu u obzir sve ocjenjivane kategorije, Lumia 920 izlazi kao ubjedljiv pobjednik, sa zabilježenim pobjedama u svim onim kategorijama koje su obično presudne kod odabira novog smartphone uređaja. Lumia 920 ne staje u pobjedama u spomenutim kategorijama, nego, omogućavanjem bežičnog punjenja baterije  telefona,  postaje prvi uređaj koji to zvanično i omogućuje, što je jos jedna inovacija koja je takođe i pionir u industriji.

Treba spomenuti da će oba uređaja mogućavati LTE brzine prenosa.  Cijena se još uvijek ne može uporediti , budući da nije objavljena za model Lumia 920, kao ni datum puštanja u prodaju.

Neke stvari, kao što su operativni sistemi koji ih pogone nisu ocjenjivani, jer oba modela će da rade na verzijama koje se još nisu ni pojavile na tržištu. U slučaju Lumia 920 modela, to je Windows Phone 8, dok novi iPhone će da pokreće šestu verziju svoh IOS operativnog sistema. Činjenica je da je IOS ekosistem dosta bogatiji što se tiče izbora aplikacija, ali Windows Phone je već prešao cifru na kojoj može da ponudi sve one aplikacije koje su prosječnom korisniku potrebne. Sve ostalo je subjektivno, tako da neće ući u razmatranje.

Nema sumnje, Nokia je zaista shvatila da je vrijeme da pokaže koliko su njeni istraživački centri impresivni i da nisu bez razloga toliko dugo dominirali mobilnom industrijom.  Apple je išao provjerenom formulom i nije previše rizikovao sa novim inovacijama. Da li će ih to koštati, ostaje da da se vidi, jer za sada, Lumia 920 jednostavno više obećava, što ne mora da se odrazi i u broju prodanih primjeraka. Možda je Apple-ov brend dovoljan da zasjeni sve Nokijine inovacije, što možda i jeste strategija kojom je Apple ovoga puta išao.

Kada oba ova modela krenu u prodaju, činjenica je da će smartphone industrija postati mnogo zanimljivija. Oba uređaja su bez ikakve sumnje fantastična, a uz takođe fantastičnu Android konkurenciju u vidu Samsung Galaxy S3 i HTC One X modela, situacija za krajnje korisnike ne može biti bolja. Ostaje samo sačekati da oba modela krenu u prodaju i posmatrati kako se mobilna industrija zauvijek mijenja.

Kakva su vaša mišljenja, da li je Apple podbacio, da li je Nokia briljirala? Ili obrnuto? Recite nam u komentarima!

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.