[RECENZIJA] Windows Phone 7

Dobili ste novi smartphone sa Windows Phone 7 OS-om, ili planirate da kupite? Možda čak i da pređete sa Androida, iOS-a ili nekog drugog OS-a. Evo nekoliko  informacija i aplikacija koje će vam sigurno biti od koristi.

WP7 je novajlija na tržištu pametnih telefona i kao takav trenutno se bori da svojom elegancijom i fleksibilnošću konkuriše  iOS-u i Android OS-u. Ako gledamo sa strane OS-a, ništa novo nije donio, no ipak je tako različit.

Sama činjenica da je novajlija znači da ima svoje mane tu i tamo, no kao i za sve ostalo, i ovdje postoji način da se te mane zaobiđu.

Windows Phone 7 je Microsoft-ov proizvod, kao takav, korisnicima poput zemalja BiH je dosta sadržaja i aplikacija uskraćeno, da ne spominjemo činjenicu da se mnoge aplikacije naplaćuju. Cijeli OS je dizajniran dosta zatvoreno, u smislu podešavanja i prilagođavanja određenih funkcija i servisa kao naprimjer:

 • Sinkronizacija sa PC-om je moguća jedino preko Zune player-a
 • Custom ringtone postavke su onemogućene
 • Aplikacije se ne mogu razvijati bez appHub licence, telefon pri tome mora biti developerski otključan
 • BiH nema na listi tako da je minus to što se mora koristiti neko od MS globalnih partnera (appamarket)
 • Pored lock screen-a, imate još samo dva, Home screen i App screen na kojem je popis svih instaliranih aplikacija
 • Uređaji su Bluetooth-om naoružani, no ipak malo koristi od njega (za sada)…trenutno služi samo za uspostavu veze sa headset-om

Uređaj sa WP7 OS-om je moguće otključati i time pretvoriti u “Developer phone”. Sa “developer unlocked” uređajem, imamo mogućnost deploya (razvoja) aplikacija na uređaj. Ukoliko ste otključali mobitel sa alternativnim software-om (crackovi i hackovi), aplikacije je moguće rasporediti na uređaj, ali ne i na marketplace. Za marketplace licencu, potrebno je platiti iznos od 99$(za godinu dana) te dodatnih 25$ kako bi neko od strane MS korisničke službe pri WP7 sektoru otključao Vaš uređaj preko Teamviewer-a.

 • Sa ChevronWP7 aplikacijom, moguće je otključati Vaš WP7, no Chevron više nije freeware, tako da dijelove software-a možete pronaći na xda-developers forumu.

Custom ringtone postavke nisu dostupne, sa pravim razlozima poznatim vjerovatno samo Microsoft-u, no i tu postoje zaobilaznice. Custom ringtone ne smije biti veći od 1MB, a vrijeme trajanja 39 sekundi. Kako biste preko Zune player-a sebi prebacili na uređaj melodiju koju želite postaviti kao ringtone, potrebno je da postavite tag pjesme kao “ringtone”.

 • Na marketplace-u se nalazi nekoliko aplikacija koje vam nude popis najpopularnijih pjesama sa npr. Youtube-a. Dovoljno je samo da odaberete download, i skinut ćete prepravljenu verziju mp3-ice za Vaš uređaj kako biste je postavili kao ringtone.

Ako ste student, postoji mogućnost da vaš fakultet/univerzitet ima određeni ugovor sa Microsoft-om, u tom slučaju možete aplicirati za studentsku appHub licencu.

Kako biste koristili marketplace, skydrive i ostale servise, potrebno je da imate Windows Live ID. Tu se može javiti problem ako odaberete na Vašem Live ID profilu da ste, u našem slučaju, iz  BiH. Download za neke aplikacije je omogućen samo unutar države tvorca aplikacije ili u državama određenim na osnovu nekih parametara.

 • Kreirao sam novi LiveID sa @live.com nalogom, podesio regiju i ostala polja, dodao LiveID kao zadani, sinkronizacija uspješna. Posjetio sam marketplace kako bih skinuo popularnu sms/chat aplikaciju “WhatsApp” i iskače mi poruka da aplikacija nije podržana za moju zemlju. Na marketplace nalogu sam postavio US, na mailu također no ista poruka je iskakala. Reset telefona je potreban kako biste izbrisali account.
 • Kako bih uspio na svome uređaju neka regionalna ograničenja zaobići kreirao sam Windows LiveID na osnovu svoga gmail naloga, koji sam zatim postavio kao zadani LiveID Account. Ispod Windows Live naloga u  “email+accounts” rubrici, se pojavila poruka “Attention required” iz razloga jer nije u mogućnosti (iz nekog razloga) da sinkronizira nalog na osnovu unešenog gmail Windows LiveID računa. I to je već to, poruka “Attention required” će i dalje biti prikazana ispod Vašeg naloga, ali zauzvrat niste ograničeni regijom.

Jedna od često traženih aplikacija u zadnje vrijeme je QR/barcode ili MStag reader. Ako ste pretraživali marketplace za kvalitetne čitače, vjerujem da ste se razočarali kao i ja. Čak readeri sa manjim ratingom su se pokazali bolji nego ovi koji se plaćaju. Microsoft je sa jednom od skorijih nadogradnji implementirao QR/barcode/MStag reader koji radi bez ikakvih poteškoća.

 • Dodirnite tipku za pretragu, kada se otvori Bing pretraživač, proširite opcije dodirom na tri tačke u donjem desnom uglu, ili jednostavno dodirnite ikonicu  Vision Vision icon.
Ako se nalazite na mjestu gdje postoji WiFi pokrivenost, ponekad je naporno navigirati se do settings rubrike, pa sačekati skeniranje pa tek onda odabrati mrežu da se povežete, ili ste zaboravili da ugasite “Data connection” ili 3G…stanje na računu će vam brzo isteći dok ga ugasite. Naravno, i za to postoji korisna aplikacija, Connectivity Tiles, Shortcuts, Dashboard.
 • Sve pomenute aplikacije Vam omogućavaju da postavite sebi “tile” za određeni servis na Home screen, kako biste odmah nakon otključavanja uređaja mogli podesiti postavke.
Definitivno, najbolje usluge za smartphone uređaje su online storage mogućnosti, poput skydrive-a i dropbox-a.
 • Kada podesite Vaš LiveID račun, za skydrive je potrebno samo da skinete aplikaciju SkyDrive i već ste spremni da vršite upload i download podataka, te iskoristite pune čari ugrađenog Office paketa na Vašem Windows Phone 7 uređaju.
 • Za dropbox postoji niz aplikacija, neke su detaljnije odrađene te se integriraju u Vašu galeriju kako biste slike mogli odmah upload-ati na dropbox, poput BoxShot, dok su druge samo kao klijent instalirane, gdje morate browse-ati kroz uređaj kako biste odabrali sadržaj koji želite upload-ati, poput BoxFiles for DropBox.
Uz Office paket, koji je i dizajnom i mogućnostima odličan, nedostaje samo pdf reader, u kom slučaju postoji Adobe Reader.
Za korisnike sa umjetničkim/dizajnerskim duhom postoji nekoliko kvalitetnih aplikacija za crtanje i manipulaciju slika.
 • Fantasia Painter
 • Paint
 • Color picker Vam omogućava da uzmete boju sa određene slike, nebitno da li je uslikana Vašom kamerom, ili neka ilustracija sa interneta.
Naravno YouTube i Vimeo aplikacije nisu izostavljene, a u jednom od skorijih članaka je predstavljena i nova verzija Vimeo aplikacije.
Još jedan veoma koristan servis, koji nikako ne smijemo izostaviti, je “Find My Phone” usluga, koja nam je dostupna putem marketplace-a. Pomoću spomenute usluge, u stanju smo poslati 3 tipa komandi na uređaj:
 1. Ring – uređaj će Vam se oglasiti sa alarmnim zvonom u trajanju od 1 minute
 2. Lock – uređaj je moguće zaključati daljinski
 3. Erase – podatke sa uređaja možete daljinski brisati
Veoma korisne komande u slučaju gubitka ili krađe telefona, preporučujem da ih isprobate.
Za one bez iskustva sa Windows Phone 7, posjetite wp7Demo site.
Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.