Da li će Windows 8 nadmašiti svog predhodnika?!

Microsoft je na svom službenom blogu objavio kako je u proteklih mjesec dana, tačnije od 27. oktobra i zvanične objave Windows 8, ovaj operativni sistem uspio da nadmaši svog predhodnika po broju prodanih licenci. Broj ugradnji Windows 8 iznosi 40 miliona, a ovo su prve zvanične brojke, nakon što je Microsoft izjavio da su prvog vikenda po izlazku prodali 4 miliona. Iz Microsofta su veoma zadovoljni prodajom Windows 8, a šefica marketinga i financija Tami Reller je na godišnjoj konferenciji Credit Suisse 2012 izjavila :

” Putovanje je tek počelo, ali mi je drago jer mogu danas objaviti da smo prodali 40 miliona licenci za tako kratko vrijeme”.

Poređenja radi, Windows 7 je lansiran 22.oktobra 2009. godine, a već u januaru 2010. godine Microsoft je izjavio kako je do tada kompanija uspjela da proda 60 miliona licenci, čineći ga tako najbrže prodavanim operativnim sistemom u historiji.  Što znači, Windows 7 je prodan u 60 miliona primjeraka u 70 dana, što bi na dnevnoj osnovi iznosilo 857.142 licence, dok je Windows 8 za 32 dana prodan u 40 miliona primjeraka, a na dnevnoj osnovi to bi iznosilo 1.250.000 licenci.

Prodaja Windows 8 na dnevnoj osnovi je prilično veća od prodaje svog predhodnika, ali treba uzeti u obzir da je prodaja tokom prvog mjeseca uvijek veća, ali sa druge strane sljedeći mjesec su praznici, pa ostaje da se vidi da li će prodaja rasti i da li će Microsoftov novi operativni sistem uspjeti nadmašiti daleko najprodavaniji operativni sistem, Windows 7.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi