Od kreatora BackTrack-a stigao Kali linux

Sjajne vijesti za hakere i Backtrack linux fanove. Jedna od najočekivanijih linux distribucija za testiranje i probijanje sigurnosti sistema je konačno izašla, i to pod imenom “Kali Linux” ili “Backtrack 6”, i to od samih kreatora BackTrack-a. U zadnjih sedam godina, vidjeli smo pet odličnih Backtrack verzija, međutim, tim je odlučio da napusti četiri godine staru arhitekturu i zahvaljujući tome je stvoren Kali linux.

Za razliku od prethodnih verzija, koje su se zasnivale na Ubuntu linuxu, ova nova verzija Kali-a se zasniva na Debian-u. Sinhronizacija sa repozitorijom se izvršava 4 puta dnevno, stalno pružajući uvid u nove pakete i sigurnosne zakrpe.

Druga značajna promjena jeste mogućnost instaliranja Kali-ja direktno iz repozitorija (spremišta) u skladu sa Debian distribucijom. To stvara mogućnost korisniku da instalira svoju prilagođenu  verziju Kali-ja.

Kali linux također radi i na ARM arhitekturi, kao na: Samsung ARM Chromebook, Raspberry Pi, ODROID U2 / X2 and SainSmart SS808.

Sa više od 300 alata za testiranje i probijanje, koji su naravno besplatni i open source, te također uz odličnu podršku za wirelless uređaje ovo je jedna od najboljih distribucija ove vrste. Zadana root šifra je “toor”. Linux distribuciju možete preuzeti na sljedećem linku.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.