Windows kroz historiju

Gotovo svi smo upoznati sa Windows operativnim sistemima, i svi smo ga do sad koristili ili koristimo još uvijek. Unix/Linux operativni sistemi su za neke korisnike komplikovani, macOSX preskup, te ostaje samo još Windows kao alternativa. Alternativa na koju smo navikli, i rijetko ko će ga zamijeniti. Bili toga svjesni ili ne, Windows je sastavni dio našeg života već nekih 20-ak godina. Slijedi hronološko stablo Windowsa, počevši od marta, 1992. godine kada je prodan prvi Windows 3.1.

Od 22. jula  2009. godine, Windows7 je pušten u prodaju . Veliko olakšanje za sve korisnike, a jednim dijelom i za servisere, jer prethodnik Vista je bio „a worthless piece of crap“. Windows 7 je bio sve ono što smo željeli vidjeti na Visti, bio je mnogo ljepši i jednostavniji, a ujedno i brži i jači operativni sistem.

Danas otprilike svako ima standardni PC u kući sa nekim minimumom od 1GHz procesorom, 512 MB do 1GB RAM-a, te solidnom grafičkom karticom 32/64 MB. Pogledajmo u sljedećoj tabeli šta je takav PC mogao nekad idržati, te šta još može.

U skorije vrijeme smo čuli špekulacije o Windows 8, na google-u smo našli mnoštvo slika sa Windows logotipom i brojem 8, ali koliko je zapravo vjerovati tome? Windows 8 je 13. septembra predstavljen široj javnosti kao novi operativni sistem budućnosti (za sada). Sistemski zahtjevi su mu isti kao kod Sedmice a performanse za 30% bolje. Neke od novina koje nam donosi Windows 8 na koje ćemo se tek morati naviknuti su :

  • Start menu
  • Task manager
  • Sinkronizacija sa socialnim mrežama
  • Prikaz datoteka i nove funkcionalnosti u datotekama…

Windows 8 sistemski zahtjevi su sljedeći :

  • 1GHz procesor
  • 1GB RAM
  • 16GB prostora na HDD-u
  • VGA sa podrškom za directX 9.0 .

Na konferenciji za javnost, 13. septembra objašnjeno je da će Windows 8 raditi kako na dosadašnjim računarima, tako i na tabletima. Umjesto klasičnog desktop prikaza na koji smo navikli, dobrodošlicu prilikom dizanja sistema će nam pružati novi start meni. Start meni je preuređen u „metro style“ prikaz gdje se nalaze velike slike naših aplikacija i vijesti, koje možemo premještati, uklanjati, otvarati no, stari dobri desktop je još uvijek prisutan. Povlačenjem prsta u lijevo ili miša sa pritisnutom tipkom, uklanjamo sa vidjela start meni i dobijamo staru radnu površinu, desktop.

winhist0

Napravljen je novi tip aplikacije za Windows 8 pomoću HTML5 i Javascript, i mnogo sliče aplikacijama koje biste očekivali na tabletu. Što se tiče aplikacija kao što su Office i Photoshop, radiće kao i dosad, no bez optimizacije za dodir. Predstavljen je i novi Internet Explorer 10 koji je također optimiziran za dodir. Razmjena i kupovina aplikacija bi trebale teći putem Microsoft Store-a (trgovine) na internetu.

Control Panel (Upravljačka ploča) je dobio novi izgled…

Kada pogledamo zadnje 3 verzije Windowsa, on je često mijenjao izgled, pa tako i ovaj put.

Folderi (Datoteke) su preuređeni za jednostavnije i brže djelovanje.

Umjesto dosadašnjih klikova na desnu tipku za kopiranje ili da pogledamo veličinu datoteke, imamo novo uređenu alatnu traku za to, sa svim potrebnim akcijama.

Task Manager (Upravitelj zadataka) nakon 20 godina mijenja svoj izgled…

Što se tiče BSOD (Blue Screen of Death/Plavi ekran smrti) korisnici do sada nisu znali šta ih je spopalo kada se pojavi, no tu je sada atraktivnija verzija. Umjesto silnih hexadecimalnih vrijednosti i nimalo razumljivog teksta …

Steve Ballmer (CEO, Chief Executive Officer), izvršni direktor Microsofta najavio je samo godinu lansiranja Windows 8, 2012. godina.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.