Kako ući u trag ukradenom uređaju uz pomoć Prey-a

Prey je besplatan i open source software koji je u stanju da nam pomogne u potrazi za našim ukradenim ili izgubljenim računarom ili mobitelom(za sad samo Androidi). Kako to radi? Software se u pozadini konektuje na centralni server ako postoji mogućnost za to (pristup internetu) te šalje detaljne podatke serveru (kom registrovani korisnici mogu pristupiti)  ili specifičnoj mail adresi o poziciji i aktivnostima uređaja. Posljednje verzije Prey-a sadrže Wi-Fi autoconnect, alarmni sistem, hvatanje screenshot-a, hardware scan i ono možda najinteresantnije – webcam capturing (slikanje kamerom ako ona postoji na uređaju). Time smo u stanju uslikati i vidjeti u čijem posjedu se nalazi naš ukradeni/izgubljeni uređaj. Naravno, sve te opcije se uključuju po potrebi i zahtjevu korisnika. Aplikacija je dostupna za Windows, MAC OS, GNU/Linux, Ubuntu i Android OS.

Aplikaciju možete skinuti ovdje i „teška“ je samo 5.4 MB(11.6 MB na harddisku).

U biti, instalirate jednog malog agenta na računar ili mobitel, koji će zatim mirovati i čekati da se aktivira na udaljeni (remote) signal. Signal se može poslati preko interneta ili SMS poruke, te će aktivirati aplikaciju i dozvoliti vam da sakupite informacije o lokaciji uređaja, mrežni status, te da aktivirate akcije koje želite da izvrši.

Kada instalirate Prey, prvo morate da odaberete način na koji ćete komunicirati sa aplikacijom.

U ovom slučaju, odabrao sam način da to radim preko servera, te kreirao svoj account.

Nakon toga, red je da se odaberu moduli koji će se pokretati na vaš signal.

To bi bilo to. Nadam se da nećete doći u situaciju da koristite Prey, ali ako dođete, više je nego koristan.

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.