Izbrisali ste važne podatke iz Recycle Bin-a, sa USB-a ili sa MP3 player-a? Ovako ih možete vratiti

Svi ste  vjerovatno bili u situaciji u kojoj ste izbrisali podatke koje niste htjeli. Te podatke nije teško vratiti, samo klikom na Recycle Bin pronađemo podatke i vraćeni su (sekunda posla). Međutim šta ako ste Recycle Bin već ispraznili ili su se ti podaci nalazili na nekom drugom mediju za prenos podataka? Kada dođete u takvu situaciju ti podaci uglavnom nisu izgubljeni, već samo više nisu vidljivi za Vas. Još uvijek oni zauzimaju određenu memorijsku lokaciju i dok se ne prepišu novim podatcima, oni su tu samo su markirani kao “slobodno mjesto“ za računar, tako da slijedeći podaci koji dođu mogu samo da se prepišu preko njih. Postoje određeni programi koji mogu omogućiti da se vrate takvi podatci, jedan od njih je Recuva.

Ovaj program je trenutno jedan od najkorištenijih besplatnih programa koji pruža tu vrstu usluge. Recuva je jednostavan za korištenje i instalacija je poprilično standardna, nekoliko puta next i već je instaliran program. Prozor koji vam se otvori prilikom pokretanja programa omogućava da odaberete medij i lokaciju sa koje je izbrisan željeni podatak. Ukoliko se sjećate sa koje ste lokacije izbrisali taj podatak i kojeg je bio tipa, to možete uključiti u pretragu i tako je ubrzati, ali nije obavezno da se to učini. Nakon skeniranja će se pojaviti lista dostupnih podataka, samo odaberete sa liste podatak koji želite vratiti i kliknete na Recover… Recuva ima i napredni način korištenja u kojem postoji više mogućnosti, ali većini korisnika ove mogućnosti neće biti potrebne, ali ukoliko ste zainteresovani možete malo “istraživati“ na svoju ruku sve mogućnosti koje ovaj program nudi.

Recuva je dostupan i kao portabilna verzija koja nije potrebna da se instalira, što ovaj program čini dosta atraktivnijim u odnosnu na ostale ovog tipa. Postoji standardni scan koji će samo da otkrije neke od izbrisanih podataka i on će najčešće biti dovoljan, ali isto tako postoji i opcije dubljeg skeniranja (“Deep Scan“). Deep Scan će izvršiti detaljniji pregled izbrisanih podataka, ali će trajati duže od običnog skeniranja. Recuva može da vrati podatke sa hard diska, USB sticka, memorijskih kartica, pa čak i MP3 player-a. Operativni sistemi na kojima se može koristiti Recuva su svi aktuelni Windows operativni sistemi.  Recuva podržava rad sa diskovima veličine do 3 TB.

Na slijedećem linku možete skinuti aktuelne verzije ovog programa u tri različita izdanja: Installer, Portable i Slim. Autor preporučuje da koristite “Portable“ verziju, jer ako ste u situaciji da želite vratiti podatke, onda baš ta instalacija možda prepiše one podatke koje ste željeli da vratite. Što ste manje podataka kopirali ili programa instalirali veća je mogućnost da su vaši “stari” podaci još čitavi i vama dostupni. Postoji isto tako mogućnost da je dio podataka oštećen i da će neki podaci moći samo djelimično da se vrate, jer su dijelom prepisani.

Autor članka je već upoznat sa ovakvim tipom programa. Recuva je već nekoliko puta koristio i samo ga može preporučiti. Ukoliko vam je neki virus izbrisao bitan podatak ili ste slučajno izbrisali nešto što ste mislili da Vam ne treba, ali se ispostavilo da treba, Recuva će vam vjerovatno moći pomoći. Ne postoji garancija da će se uspjeti vratiti svaki izbrisani podatak, ali u svakom slučaju ovaj program je po autoru najbolji izbor za vraćanje izbrisanih podataka.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.