Nokia sutra predstavlja nove Lumia uređaje

Sutra, 5. septembra 2012. godine, Nokia i Microsoft zajedno udružuju snage u svrhu predstavljanja novih modela Nokia smartphone uređaja koji će biti pogonjeni takođe novom verzijom Windows phone operativnog sistema, zvanog  „Windows Phone 8“.

Predstavljanje će se održati u New York-u, a već su se pojavile razne glasine o tome koji bi modeli trebali biti predstavljeni. Za sada je se najviše očekuje predstavljanje Lumia 820 i 920 modela, koji bi trebali da budu u samom vrhu ponude, impresivnih hardverskih karakteristika i dizajnom koji će u velikoj mjeri sličiti onom viđenom na Lumia 800 i 900 modelima.

Što se tiče spomenutih hardverskih karakteristika, 4.5 inčni HD ekran ( vjerovatno sa ClearBlack tehnologijom), dual core procesor frekvencije od 1.5 GHz, 1 GB radne memorije i 32 GB memorije za skladištenje bi trebali da se nađu na modelu Lumia 920. Očekuje se i Pureview kamera, ali malo je vjerovatno da će biti u pitanju senzor veličine onoga viđenog na 808 PureView modelu,s obzirom koliki bi uticaj imao na debljinu uređaja.

Što se tiče slabijeg, Lumia 820 modela, ekran bi trebao biti manji, sa 4.3 inča dužine po )Whether justin bieber girlfriend quiz “is a racist” is not and never was the point. dijagonali, kao što bi se i memorija za skladištenje trebala casino online spustiti na 8 GB. Ostale specifikacije sto se tice procesorske jedinice i RAM memorije bi trebale biti identične. Dizajn Lumia 820 modela bi trebao da bude malo drugačiji u odnosu na Lumia 920, ali jos uvijek veoma sličan.

Zanimljivo je spomenuti da se očekuje predstavljanje bežičnog punjenja baterije telefona, i to na oba modela.

Postoje i glasine da bi Nokia mogla da predstavi i svoj tablet, pogonjen Windows 8 operativnim sistemom, ali ništa od toga još nije sigurno. Ostaje samo da se sačeka sutrašnja konferencija i vidi kako je Nokia zamislila svoj pohod na ponovno osvajanje tržišta mobilnih uređaja i plan nošenja sa sve boljom Android i IOS konkurencijom.

Lumia 920

Lumia 820

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.