Google Glass dobija konkurenciju

Olympus je  predstavio svoj projekat pametnih naočala. On je radio na ovome duži period,a pokazali su već nekoliko prototipova. Međutim, danas je kompanija predstavila prototip  MEG4.0, sa tankim nosivim display-om koji može da se postavi na većinu naočala. Konkretan datum izlaska, kao i cijena još uvijek nisu poznati. Ove naočale pri izlazku na tržište će predstavljati veliku konkurenciju Googleovim naočalama.

Međutim, za razliku od Googleovih Olympus prototip ne sadrži kameru.  MEG4.0 dolazi sa QVGA rezolucijom ( 320 X 240 ), sa 10cd/m2 – 2.000 cd/m2 osvjetljenja, akcelerometrom i Bluetooth konekcijom koja se može povezati sa GPS-om na Smartphoneu. Masa ovog uređaja iznosi oko 30 g, a baterija može da traje do osam sati sa prekidima ili dva sata stalnog korištenja.

Kako se čini da Olympus neće predstavljati jedinu konkurenciju Google Glass projektu, jer je i Apple najavio svoju verziju ovakvih naočala Zvaničan izlazak Appleovih naočala se očekuje do kraja ove godine.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi