Održan 5. Hercegovina MSCommunity sastanak

Nakon duže pauze održan je, peti po redu, Hercegovina MSCommunity sastanak u Mostaru.

Gosti Enis Šahinović i Dragan Panjkov su govorili o novitetima Windows 8 i SharePoint 2013. Druženje s gostima je započelo s Enisom koji je napravio “Ultimate Windows  8 Demo”.

Kroz zanimljivu prezentaciju ponajprije se osvrnuo na upotrebu Windows 8 OS-a na tabletima i na klasičnim računalima odnosno prijenosnicima što predstavlja trenutno možda i najveće dileme korisnika pri odabiru Windows 8 operacijskog sustava. Kako ne bi ostalo sve samo na riječima, sve mogućnosti su prikazane na tabletu, a potom i na laptopu čime je pokazano da novo sučelje, koje na prvi pogled zahtjeva zaslon na dodir može pružiti jednako dobar osjećaj i korisnicima desktop verzije.

Osim novog sučelja predstavljene u i neke novosti i poboljšanja koje Windows 8 OS donosi. Neke od spomenutih su novi Task Manager koji pruža pregledniji i detaljniji prikaz pokrenutih procesa, zatim brzina boot-a koja poboljšana za 50% što su potvrdili i prisutni na sastanku, pretraga koja se može veoma jednostavno primijeniti na razne aplikacije. Osim navedenih jedna od novina jest i mogućnost pauze pri kopiranju podataka što će zasigurno mnogi korisnici koristiti u velikoj mjeri i zapitat se zašto to nije i prije postojalo. Bilo je riječi i o mogućnostima prijave na četiri načina, zatim o Internet Exploreru, potom o mogućnosti popravka i reinstalacije sustava koji je značajno olakšan za korisnike koji prolaze kroz taj proces uz pomoć čarobnjaka. Kako je na kraju Enis Šahinović rekao: “Ovo je operacijski sustav bez kompromisa!” Na korisnicima ostaje da to i provjere.

U nastavku je riječ preuzeo Dragan Panjkov koji je govorio o SharePoint-u. Iako je bio najavljeno da će se govoriti o novom SharePoint-u 2013 i što je to drugačije, zbog mlade ekipe koja je bila prisutna i koja nije imala dodira sa SharePoint-om ova prezentacija je prilagođena kako bi se prisutni upoznali s mogućnostima koje SharePoint pruža. Nešto više riječi bilo je o Team Site-ovima, kreiranju i mogućnostima koje pruža korisniku. Za razliku od SharePoint-a 2010 pretraga je integrirana i pri pretrazi je omogućena opcija preview odnosno pogled u sadržaj. U SharePoint-u 2013 vidljiv je metro stil, a možete pratiti i druge korisnike, komentirati njihov objave, objavljivati vlastite ili označiti da vam se određeni sadržaj sviđa.

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.