Kongres mladih inženjera Južne Europe u Mostaru

Od 1. do 4. novembra ove godine Tehnički klub Univerziteta “Džemal Bijedić” – BEST Mostar bit će domaćin Regionalnog sastanka Udruženja studenata tehnike Europe (BEST-a). Tokom četiri dana trajanja ovog kongresa, u Mostaru će se okupiti preko 80 delegata  –  studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka, sa 8 uglednih univerziteta iz Južne Evrope kako bi zajedno radili na ispunjavanju ciljeva organizacije i kreiranju budućih projekata.

Regionalni sastanak Južne Europe (eng. South Regional Meeting of BEST) je jedan od najvažnijih internacionalnih radnih sastanaka na nivou udruženja. Održava se dva puta godišnje, a u njegovom radu aktivno učestvuju delegati svih BEST-ovih lokalnih grupa iz regiona. Ovo je prvi put da se ovaj sastanak održava u Mostaru, ali i u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvaranje Regionalnog sastanka će se održati 1. novembra u Mostaru u 20 sati sa visokim uzvanicama i predstavnicima Univerziteta, te lokalne vlasti.

Kroz naredna tri dana svi učesnici ovog sastnaka će diskutovati o djelovanju organizacije i njenom razvoju, evaluirati kvalitet i ishode realizovanih projekata, te raditi na budućim koracima i projektima na nivou organizacije. Prisutnima će također biti prezentiran i rad drugih BEST-ovih projekata kao što su Europsko inžinjersko takmičenje, Centar za karijernu podršku, te Simpozijum o obrazovanju.

Priliku da učestvuju imat će i zainteresovani predstavnici partnerskih omladinskih udruženja iz Bosne i Hercegovine. Oni će tokom oktobra moći da se prijave za prisustvo na kongresu.

Projekat se realizira uz pomoć i podršku Unije studenata, koja je ujedno i glavni partner Regionalnog sastanka.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europskog udruženja studenata tehnike  –  BEST. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanjaorganizacijskih vještina, upoznavanja europskih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

BEST  (Udruženje studenata tehnike Europe, eng. Board of European Students of Technology) je apolitička i neprofitna organizacija studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka koja postoji od 1989. godine. Kroz svoje djelatnosti  –  stručne kurseve, inženjerska takmičenja i sajmove zapošljavanja  –  studentima omogućava mobilnost, stručno usavršavanje i započinjanje karijere u struci. Broji više od  5000 članova sa 93 univerziteta iz 32 europske zemlje, a aktivnostima koje organizuje direktno utječe na  više od  milion studenata.

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.