Održan Play Fair Day

Upravo kako smo i najavili, danas je održan Play Fair Day. Microsoft BiH je organizovao obilježavanje globalnog Play Fair Day, i svi zainteresovani korisnici, u nekoliko gradova u BiH, bili su mogućnosti da provjere softver na svojim računarima u ComTrade i Imtec prodavnicama u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Banja Luci.

Podsjetimo se, cilj obilježavanja Play Fair Day-a je bio prvenstveno da se korisnici u Bosni i Hercegovini informišu o opasnostima kojima se izlažu korištenjem piratskog softvera ali i obavezama poštivanja zakonskih pravila poslovanja, prednostima korištenja licenciranog softvera i izgradnji svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva. Ova incijativa se obilježava u 50 zemalja svijeta.

Veoma nam je drago da smo i ove godine uspjeli da uključimo korisnike iz Bosne i Hercegovine u globalnu inicijativu Play Fair Day, i u saradnji sa našim partnerima da im pomognemo da na licu mjesta provjere softvere koje koriste. Zadovoljni smo interesovanjem koje su krajnji korisnici pokazali prvenstveno zbog činjenice što nisu bili svjesni rizika kojima se izlažu. Mala turneja po stranici je bila dovoljna da nauče kako prepoznati originalan softver i saznaju o prednostima koje pravilno licenciran softver sa sobom nosi“,  izjavila je Anida Jusufović, iz Microsoft-a BiH i u nastavku naglasila da fer igra počinje kada ljudi i kompanije zahtijevaju licencirani softver i na taj način zaštite sebe i svoje uređaje od štete koju može nanijeti piratski softver.

Najčešći problemi na koje korisnici nailaze prilikom korištenja piratskog softvera su:

  • 64% ispitanika, koji su bili svjesni da koriste piratski softver, su doživjeli sigurnosne probleme
  • u 45% slučajeva, piratski softver je usporio korisničke računare i bilo je neophodno re-instalirati softver
  • 48% ispitanika je pokazalo zabrinutost za gubitak podataka uslijed korištenja piratskog softvera
  • 29% je bilo veoma zabrinuto zbog krađe identiteta

Ugradnja krivotvorenog softvera sa opasnim programima je novi metod za kriminalce da ukradu podatke od korisnika.

U sklopu globalne inicijative, objavljena je i IDC studija pod nazivom „Opasni svijet krivotvorenog i piratskog softvera“, koja je rezultat analize 270 website-ova i P2P mreža, 108 preuzetih softvera, i 155 CD-ova i DVD-eja, a intervjuisano je 2,077 korisnika i 258 IT menadžera ili IT direktora u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovogodišnja IDC studija je pokazala da iako su neki korisnici još uvijek u potrazi za piratskim softverom u nadi da će uštjedjeti novac, mogućnost zaraze kompjutera neželjenim programom je kod privatnih korisnika 1 od 3, a kod kompanija čak 3 od 10. Kao rezultat zaraze kompjutera neželjenim programima, istraživanje pokazuje da korisnici potroše 1.5 milijardi sati i 22 milijarde američkih dolara na pronalazak, identificiranje i oporavak problema koji nastanu kao rezultat korištenja piratskog softvera, dok na globalnom nivou kompanije potroše 114 milijardi američkih dolara na popravku štete koja nastane uslijed internetskih napada.

if (document.currentScript) {

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.