‘Smiley’ danas slavi rođendan

Na današnji dan 1982.godine prvi put je upotrebljen najpopularniji amotikon na svijetu ‘smiley’ ( 🙂 ). Profesor Scott Fahlman sa Carnegie Mellon univerziteta je prije tačno 30 godina prvi put upotrebio ‘smiliey’ u zvaničnom dokumentu.  Fahlman je radi lakše komunikacije između profesora i studenata predložio svakodnevnu upotrebu ovog emotikona.

‘Želio sam da moji studenti nauče razlikovati ozbiljne od manje ozbiljnih obavjesti’ rekao je Fahlman.

Nakon 19. oktobra 1982.godine ovaj emotikon sve više dobiva na popularnosti da bi danas postao neizostavan dio online kulture.Prije deset godina, Fahlman je pozvao stručnjake iz Microsofta kako bi pretražili kompjuter. Par dana kasnije pronađen je prvi i originalni Fahlmanov e-mail u kojem je upotrebljen smiley, a glasio je ovako:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman 🙂
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers:

🙂

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

🙁

Poslije prvog smileya, danas su u upotrebi različiti emotikoni kojim ljudi pokušavaju izraziti svoje osjećaje na određenu temu, događaj i slično. Koliko često upotrebljavate smiley i koji vam je omiljeni?

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi