Za 16 godina napravljeno je milijardu smartphone-a, za drugu će nam trebati još 3 godine

U protekla tri mjeseca Strategy Analytics je skupljala podatke o prodaji smartphonea u svijetu. Međutim, nisu svi proizvođači bili voljni iznijeti te podatke. Strategy Analytics smatra kako posljednja tri mjeseca predstavljaju prekretnicu u mobilnoj tehnologiji. Trenutno u svijetu u upotrebi je preko milijardu pametnih telefona, tačnije taj broj iznosi 1038000000.

Da bi se dostigao ovaj broj, bilo je potrebno 16 godina, ali analitičari smatraju da će za sljedeću milijardu biti potrebno samo tri godine, dok ostali podaci nisu poznati jer analitičari u svojim predviđanjima ne idu previše u detalje. Trenutno je Samsung lider kada je u pitanju prodaja pametnih telefona, a slijede ga Apple i Nokia. Prema mišljenju analitičara postizanje cifre od milijardu novih korisnika bi se moglo ostvariti i mnogo brže jer broj proizvođača znatno je u porastu, dok cijena smartphonea opada iz dana u dan. To nam dovoljno govori o tome kako je mobilna industrija napredovala.

Nokia 1996. godine sa svojim Communicatorom bila praktično jedini smartphone na tržištu, a sada ona vodi teške bitke za dominaciju sa Samsungom i Appleom. Broj mobilnih uređaja raste ubrzano, pa je 15 godina bilo potrebno kako bi se prodalo 708 miliona pametnih telefona, ali je u protekloj godini dana 300 miliona novih uređaja spojeno na internet

“Većina svijeta još uvijek ne posjeduje smartphone, pa i dalje postoji ogroman prostor za rast u budućnosti, posebno na tržištima kao što je Kina, Indija i Afrika. Prva miliarda ostvarena je u proteklih 16 godina, ali predviđamo da bi sljedeću milijardu trebali ostvariti za manje od 3 godine, tačnije do 2015. godine”, izjavio je Meil Mawston.

Izvor: techcrunch.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi