Novi iPhone na meti za povredu patenta i prije zvaničnog izlazka

Na sutrašnjem Appleovom događaju bi trebao biti predstavljen iPhone nove generacije sa 4G LTE povezanosti. Međutim, konkutentske komapnije poput Samsunga i HTC-a su već upozorili Apple da ukoliko ne oslobodi novi iPhone LTE povezanosti, oni će tužiti kompaniju za povredu patenta, te će tražiti zabranu prodaje u SAD-u.

Apple je u martu ove godine izdao iPad sa LTE povezanošću. HTC je odmah tužio Apple za povredu dva patenta i tražio zabranu prodaje u SAD-u. Apple nije ostao dužan, pa je od suda također zatražio zabranu prodaje HTC uređaja na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Međutim , sudac Pender nije želio nastaviti proces bez dostavljenih dokaza. U aprilu 2011. godine HTC je kupio ove LTE patente prije objavljivanja svog prvog LTE telefona, HTC Thunerbolt. Od prvobitnih optužbi za povredu osam patenata samo su 2 još uvijek aktuelna smatra Međunarodna trgovinska komisija. Samsung i dalje nastavlja svoju gloalno pravnu bitku protiv Applea. Iz Apple smatraju da je ovo pitanje vrlo ozbiljno, te su izjavili kako je kompanija kupila mnogo patenata vezanih uz LTE.

Šta će se na kraju dogoditi sa novim iPhoneom ostaje da se vidi, mada mu analitičari predviđaju svijetlu budućnost. Prema pojedinim analizama Apple bi mogao samo do kraja septembra da proda preko 10 miliona primjeraka novog iPhonea. Primjera radi, Samsungu je bilo potrebno 50 dana da dostigne ovu cifru sa svojim Galaxy S III telefonom.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi