Odviknite se od društvenih mreža sa ovim zgodnim alatom

Društvene mreže su u današnje vrijeme vjerovatno najveći konzumenti (potrošači!) vašeg vremena provedenog na internetu. Djeca konstatno vise na Facebooku, čak i ne znaju za šta bi drugo koristili računar osim za Facebook ili YouTube. Za one koji su hardcore korisnici društvenih mreža a žele da se malo odviknu od njih i svoje novodobiveno vrijeme usmjere na nešto drugo, našli smo možda pravi alat za to.

Zove se Cold Turkey, a glavna namjena joj je zabrana popularnim društvenim mrežama ili nekim drugim stranicama za koje smatrate da Vam oduzimaju previše vremena. U svojoj besplatnoj verziji blokira svaku željenu web stranicu i do sedam dana. Ono što je najbolje kod ove aplikacije je da nakon što odaberete koje stranice želite blokirati i odredite vremenski interval u kom će biti blokirati, nema nikakvog načina da iste odblokirate. Vaš autor se lično uvjerio u to prilikom testiranja!

ColdTurkey1

Nema tray ikonice koju možete isključiti, nema procesa, ne pomaže restart računara, mijenjanje sistemskog vremena. Čak će stranice ostati blokirane nakon što deinstalirate program (provjereno!). Jednostavno ćete morati sačekati da vrijeme istekne da bi opet mogli pristupiti stranicama. Jedino što možete uraditi nakon pokretanja blokiranja web stranica je dodati još nekoliko novih stranica koje će biti blokirane.

ColdTurkey3

Jako jednostavna i učinkovita aplikacija za nekog ko je  Facebook/Twitter/YouTube addict.

Napomena: Postoji mogućnost kako isključiti blokiranje stranica, ali za to ćete se morati javiti u komentaru ili autoru članka. Nije zanimljivo odmah otkrivati kako zaustaviti Cold Turkey 🙂

[slika: flickr / orcmid]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.