Saznajte koliko električne energije troši vaš kompjuter

U posljednje vrijeme je veoma aktuelna tema o potrošnji električne energije. Vjerovatno ste se nekada zapitali koliko ustvari troši vaš kompjuter, te kada troši više, a kada manje.  Kako biste to saznali i bili u mogućnosti stalnog praćenja potrošnje Microsoft nudi softver pod nazivom Joulemeter, koji će vam u tome pomoći.

Bilo da je riječ o laptopu ili desktop kompjuteru ovaj softver će automatski izvršiti obračun potrošnje za vas. Joulmeter je čak u mogućnosti da izračuna potrošnju određenog softvera pokrenutog na kompjuteru. On radi na način da prati kompjuterske resurse, kao što su iskorištavanje CPU-a, osvjetljenje ekrana i ostalo. Sve što trebate za pokretanje Joulemeter-a jeste instaliran operativni sistem Windows 7, a kada je hardver u pitanju nema posebnih zahtjeva. Instalacija je veoma jednostavna i uobičajna, a nakon istalacije samo pokrenite aplikaciju kako biste se informisali o potrošnji električne energije vašeg kompjutera.

Preuzmite Joulemeter ovde.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi