BEST Mostar – Proljetnji seminar „The art of securITy – See what happens on the other side“

Studentska organizacija “BEST Mostar” još jednom pokazuje javnosti da je veoma aktivna i dinamična. Iako je od posljednjeg projekta BEST-a u Mostaru prošlo tek nekoliko sedmica, ovi mladi ljudi već spremno dočekuju njihov do sad najduži projekat kojiim ujedno predstavlja i posljednji uvjet pred punopravno članstvo u europsku inženjersku porodicu – BEST.

Jedan od glavnih “proizvoda” ove velike europske Organizacije jesu stručni seminari na tematiku tehnike i tehnologije. Pravo učešća na stručnim seminarima širom Europe imaju europski studenti koji dolaze sa univerziteta gdje postoji Lokalna BEST-ova Grupa (LBG).

Ovakav tip projekta se organizuje po prvi put u Mostaru ali i u BiH uopće. Učešće na ovom ambicioznom, europski važnom projektu ovih mladih Mostaraca su uzela 22 studenta koja dolaze iz različitih gradova Europe, počev od Madrida, Porta, Atene, Bukurešta, Sofije, Gdanska, Lodza, preko Milana, Wroclava, Timisoare, Budimpešte, pa sve do Saint Petersburga i Ekatarinburga na krajnjem sjeveru.

Pored studenata iz drugih krajeva Europe, pravo učešća imaju i studenti iz BiH, koji će imati priliku u periodu od 10 – 18.05.2013. god. prisustvovati stručnim predavanjima iz oblasti sigurnosti Informacijskih Tehnologija pod vodstvom eminentnog profesora iz ove oblasti, doc. dr. Jasmina Azemovića, te primaoca najvišeg priznanja Internacionalne kompanije Microsoft – MVP (Most Valuable Professional).

Pored stručnih predavanja, učesnici će također imati priliku prisustvovati i različitim društvenim aktivnostima koje imaju za cilj upoznavanje kulturnih i historijskih obilježja Bosne i Hercegovine i to zajedno sa kolegama iz ostalih zemalja Europe.

Članovi BEST-a posebno ističu nesebičnu pomoć projektu od strane Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te “Fakulteta Informacijskih Tehnologija” iz Mostara, koji su još od ranije bez puno nedoumica odlučili pružiti svu akademsku pomoć ovoj mladoj i energičnoj grupi studenata.

BEST (Board of European Students of Technology) u Europi postoji od 1989. godine. BEST se nalazina 94 europska Univerziteta, sa 4.800 aktivnih volontera, u 33 zemlje Europe, a od prošle godine po prvi put u Bosni i Hercegovini, i to sve zahvaljujući mladim studentima tehnike i tehnologije sa Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Iz ove Organizacije također poručuju da je broj prijava za učešće na ovom projektu ograničen, te da svi zainteresirani puno više informacija mogu naći na linku: http://course13.bestmostar.org/ kao i na službenoj facebook stranici “BEST-a Mostar”: http://www.facebook.com/OBG.Mostar

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.