O FIT CC iz drugog ugla

Na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, 08.06.2013. godine održan je peti po redu FIT CC (FIT Coding Challenge). Takmičenje sam pratio i prošle godine kao posmatrač, kako bi kasnije i napisao članak o istom. Članak sam napisao iz razloga jer i tada sam smatrao da je to super projekat i htio sam da dam svoju podršku istom.

U tom članku najavio sam i ovogodišnji FIT CC, ali u tom trenutku uopšte mi nije ni pala na um misao da ću biti dio istog.

U sklopu završnog rada na fakultetu radio sam Windows Phone aplikaciju za Tehnografiju. Nakon što je komentor mr. Denis Mušić pregledao aplikaciju postavio mi je pitanje: „Kolega, da li ste se prijavili na FIT CC?“. Naravno, odgovor je bio nisam, o tome nisam nikako ni razmišljao. Komentor mi je predložio da se prijavim, jer smatra da je aplikacija kvalitetno urađena. Nakon par dana zbilja sam se i prijavio na takmičenje.

O nagradi ili osvajanju nekog mjesta nisam ni razmišljao, za mene je to više bio ugodan obilazak grada u kojem sam proveo četiri godine života, susret s starim prijateljima. Iako je ljubav prema kompjuterima prisutna od malih nogu, što bi se reklo, ipak je ta ljubav ojačala dolaskom u Mostar. Mostar i FIT su ipak predstavljali ulazna vrata u svijet koji volim.

Nakon otvaranja takmičenja, na red je došla i prezentacija aplikacije, kako sam je predstavio neka prosude oni koji su bili i prisutni. Umor zbog zadnjih neprospavanih noći iz raznih razloga i nervoza jer mi je prvo predstavljanje mislim da su učinili svoje, mislim da sam mogao i bolje, ali za prvi put je valjda uredu.

Nakon predstavljanja svih projekata na red je došlo i proglašenje pobjednika, o rezultatima pogledajte u ovom članku. Ovom prilikom još jednom bih se želio zahvaliti sponzorima na super nagradama koje su obezbjedili za takmičare.

Nagrade, iako su vrijedne, nisu najbitnije u cijeloj priči. Upoznavanje novih ljudi, prezentacija sebe, dobivanje jakog vjetra u leđa za nastavak dalje su najvažniji i imaju beskrajnu vrijednost. Iz ličnog iskustva mogu Vam samo preporučiti da obavezno budete dio narednih FIT CC. Drago mi je da sam barem sada na kraju fakulteta bio dio ovog takmičenja, a žao jer nisam učestvovao i na prethodnim. O dojmu nakon takmičenja mogu samo reći – jedno jako pozitivno iskustvo.

Na kraju svega ne mogu da se ne zahvalim i mentoru na završnom radu. Naime predložio sam više tema, ali Windows Phone aplikacija je bila favorit, razlog vam je jasan. Komentar mentora doc. dr. Jasmina Azemovića na to je bio: „Zašto da ne spojite ugodno s korisnim.“. Da je komentar bio drugačiji, pitanje je i da li bi bio dio ovogodišnjeg FIT CC, ali sve se dešava s razlogom zar ne?

Za kraj čestitke cjelokupnom FIT CC timu na sjajnoj organizaciji. Svaki naredni postavlja sve veće standarde kako u organizaciji, tako i u kvaliteti projekata. Nadam se da će naredni FIT CC prerasti svoje prethodnike i zaista postati najbolje regionalno takmičenje u programiranju, ukoliko već i nije.

Ovaj članak ću smatrati uspješnim i vrijednim ukoliko je barem malo i Vas motivisao na rad. Rad se na kraju uvijek isplati 😉

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.