iPhone 5 od deset miliona funti

Popularni zlatar iz Liverpula, Stuart Hughes, koji je takođe brendirao svoj proizvod pod istim imenom, poznat je po tome što od skupih elektronskih uređaja pravi još skuplje, dodavajući na njih plemenite metale i drago kamenje. Poslije njegovog dijamantskog iPhone 4, zlatnog iPad 2, kao i niza drugih uređaja na red je došao i iPhone 5.

iPhone5-1

Ovoga puta pored dijamanata na iPhone ide i zlato. Dijamantima, i to onima od 26 karata,  ukrašen je Apple logo sa zadnje strane, kao i ivice telefona. Da bi se to postiglo, upotrebljeno je 600 dijamanata. Ostatak zadnje strane je prekriven 24-karatnim zlatom. Sve ovo je naravno ručna izrada, a vrijeme za koje se napravi jedan ovakav primjerak je devet sedmica.

iPhone5-2

Još nam je samo ostala cijena. Ovakav jedan primjerak stoji 10 miliona funti i sa sigurnošću se može reći da je ovo najskuplji napravljeni telefon u našoj istoriji. Njegova “umanjena” verzija će koštati nešto niže, tačnije 22 hiljada funti. Naravno, Stuart Hughes neće stati samo na njemu, pa možemo uskoro očekivati nešto još skuplje.

Autor

Student Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Veliki ljubitelj pisane riječi i zaljubljenik u IT svijet. Voli da čita i piše, a stilovi se kreću od umjetničkog pa sve do naučnog. Uživa u sportu i učenju zanimljivih stvari.