Upoznajte čovjeka koji je registrovao 14,962 domene za 24 sata

Sljedeći put kada budete htjeli lupati po tastaturi iz razloga što ime koje želite za vašu domenu nije dostupno, nemojte. Obratite se Mike Mann-u. Čovjek koji prodaje imena domena. Iako ima već preko 100 miliona registriranih .com domena, Mike vaše ime ‘preokrene’ i proda za par stotina dolara, nekada i puno više.

Ovoga tjedna, u intervalu od 24 sata, negdje između utorka i srijede, Mann je dao 14, 962 domene. 1,822 počevši u utorak a ostatak je dovršio u srijedu.

“Samo sam dosta pohlepan” kaže Mann, jedini koji sebe može opisati skromno. “Želim da posjedujem svijet.”

Kratka povijest : Mann (45) , živi u Delaware-u, ušao u dot-com land grab relativno rano (1990-tim).
Tvorac je ISP-a nazvanog Internet Interstate , ali jednoga dana 1998 iznenadio se, dobio je ponudu od $25,000 za Menus.com domenu. Sljedečeg dana dobio je ponudu od $50,000.

Pomislio je “A platio sam je samo $70”  Mann, koji teži naočalama i sportskoj odjeći, ali usprkos naslovnoj slici, ne i cigarama. “Sljedećeg dana krenuo sam u biznis domenama.”

Prije, nije bilo teško naći dobro ime za domenu i ljudi su zarađivali milione radeći to. Ali sa vremenom, pronaći ime za vašu stranicu, je postajalo sve teže i teže. Mann je držao svoj vlastiti “veliki biznis” BuyDomains, koji je 2005. prodao Boston Highland Capital-u za oko $80 miliona. Sada se naziva NameMedia. Patent za koji je Mann bio nagrađen 2003.  za sistem koji je razvio program koji generira prijedloge za imena domena i zatim ih registrira.

 Ukratko, Mann je imao svoje vlastito oružje. Iako je još uvijek 15% vlasnik NameMedia, radi na svojim ostalim projektima , kao SEO.com i Grassroots.org.
Ali čim je mogao, vratio se nazad. Od prije oko dvije godine, počeo je kupovati po 300 imena na dan, i prodavao ih preko svoje kompanije DomainMarket.com. Taj mu biznis donosi $400,000 mjesečno.

Kako god, Mann nije prestajao pisati imena na ‘kupovni listić’.

Kako to radi? Pola software, pola čovjek. Počinje sa alatom napravljenog kod kuće, koji prolazi kroz Google-friendly keywords, gleda posjećenost i izbacuje najbolja moguća imena. Zatim slijedi dio koji software ne može. “Imamo filter, ali ja sam najbolji čovječji filter za ovakve stvari,” kaže Mann. “Mislim da niko na svijetu ne može čitati ovako velike liste domena kao što ja mogu i pri tome shvatiti šta čita, stvarno boli stražnjica, ali to radim za život.” Onda preuzima mašina. “Robot ide u registar i samo , kupuje, kupuje, kupuje,” rekao je.

On registrira svoja imena preko Go Daddy i par drugih.

Dosta kompanija je zadovoljno da počne sa imenima .CO ili .ME ili se jednostavno koriste igrom rječima tako da ne moraju plaćati druge domene kod nekih kao što su Flikcr ili Digg.
I pored toga, nikada se ne bih kladio protiv Mann-a i ne bih predložio da ovo pokušate kod kuće.

Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.