Uskoro ćemo mobilnim telefonima moći gledati kroz zidove

Prema istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu Teksas u Dalasu, vjerovatno ćemo ubrzo moći da svojim mobilnim telefonima gledamo kroz zidove. Grupa istraživača iz Teksasa pod vodstvom profesora elektrotehnike dr.Kenneth O, došli su do dva veoma značajna otkrića.
Prvo otkriće se odnosi na neiskorišten raspon u elektromagnestskom spektru, a drugo se odnosi na novu vrstu mikročipa. Istraživanje dr.Kennetha je bazirano na terahercnoj frekvenciji. Terahercni opseg nalazi se između mikrozraka i infracrvenih zraka i pruža uređajima mogućnost prodiranja kroz zidove, slično kao rendgenske zrake.
Signali na terahercnom talasu putuju do mobilnog telefona, dio njih se vraća nazad, no međutim, senzor u čipu ih hvata i od njih stvara sliku.

Dr.O je potvrdio da bi ovo otkriće moglo koristiti za pronalaženje objekata u zidovima, kao i za provjeravanje autentičnosti pojedinih dokumenata.
Međutim , doktor je priznao da nisu još uvijke razmišljali o mogućnostima ovog otkrića, ali su ona u svakom slučaju velika. Čipovi će biti proizvedeni pomoću jetine CMOS tehnologije ( Complementary Metal-Ovide-Semicondictor ). Slučaj sa ovom tehnologijom jeste da slike mogu da se stvore sa manje sočiva, što automatski znači manje novca za sočiva i manju kameru.
‘Kombinacija CMOSa i teraherca znači da možete da stavite čip i prijemnik na pozadinu mobilnog telefona i pretvorite ga u džepni uređaj koji može da gleda kroz objekte’ izjavio je dr.Kenneth.

Ukoliko ste već počeli da se brinete za svoju privatnost, možete da odahnete jer će ovom tehnologijom biti omogućeno gledanje samo na udaljenosti do 10 cm. Na tržištu bi trebalo da se pojavi za dvije godine.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi