Zynga se povlači sa Facebook-a

Zynga je odlučila da pokrene vlastiti portal za igre i tako se što više odvoji od Facebook-a kao svoje primarne platforme. Na njemu će korisnici moći direktno pristupiti svim igrama koje su do sada mogli da vide na Facebook-u. Zynga će također nezavisnim proizvođačima igara omogućiti izdavanje na vlastitoj platformi, a najavljeno je i otvaranje API-a.

Tako će Zynga na svom portalu omogućiti korisnicima da pronađu osobe koje nisu na njihovoj Facebook listi prijatelja te igraju protiv njih.

Prema podacima koje je Facebook objavio prilikom predaje papira za svoju inicijalnu ponudu dionica, na Zyngu se odnosi 12% prihoda ove društvene mreže.

Međutim, Zynga još uvijek ne napušta Facebook, ali bi joj ova odluka o pokretanju vlastitog portala mogla da donese više prostora za rast i uspjeh. Nasuprot tome koliko, i da li će uopšte donijeti štetu Facebook-u, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno jeste činjenica da postoji određeni broj Facebook korisnika koji će biti presretni ovom Zynginom odlukom, a razlog su svakodnevni i mnogobrojni pozivi za igre.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi