Facebook Home – Uspjeh ili totalni promašaj?

Da li smo očekivali previše?

Novi Facebook Home je predstavljen. Iako smo mislili da će “Facebook Home” predstavljati novi Facebook mobilni uređaj, ipak nam je Mark (Mark Zuckerberg, Facebook CEO) pripremio malo iznenađenje. Facebook Home je aplikacija koja će Vaš telefon pretvoriti u socijalni uređjaj u pravom smislu te riječi.

Facebook Home je promijenio tradicionalne facebook aplikacije i omogućio Vam da Facebook unesete u vaš život. Ipak mnogi su očekivali prvi facebook mobilni uređaj, nagađali o tome kolika će biti cijena, mogućnost prihvaćenosti na tržištu, ali izgleda da su u Facebooku “malu” tajnu odlučili sačuvati do samog kraja.

“Biti ćete u mogućnosti pretvoriti vaš Android telefon u izvrstan socijalni uređaj.”

Da biste pokrenuli vaš  Facebook Home morate imati Android 4.0, ili novije na uređajima HTC One X, ili One X , Samsung Galaxy S III ili Galaxy Note II, kao i Samsung Galaxy S4 i HTC One.

facebook-home1

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ArFy91n1FR0

Za osnovne funkcionalnosti morate imati instaliranu najnoviju verziju facebooka na vašem uređaju kao i . Ukoliko želite balončiće sa profilnim slikama vaših prijatelja treba imati instaliran . Nakon što instalirate Facebook home, prijavite se i krenite sa zabavom.

facebook-home2

Kao što možete vidjeti interfejs je dosta pojednostavljen ali opet na zanimljiv način su nam predstavljene najvažnije informacije i najpotrebnije opcije.

Facebook Home koristi “swipe” tehnologiju koja je naravno prilagođena ekranima na dodir.

Uvedene su mnoge promjene, ali definitivno najbolja je novi sistem obavještavanja korisnika tj. notifikacija.

facebook-home3

Definitivno mnogo ljepše i ugodnije za oči.Također je važno napomenuti da se pristigle poruke prikazuju neovisno o tome da li ste u Facebook Home aplikaciji. Znači poruke će vam se prikazivati ukoliko pišete e-mail, surfate Google-om ili pregledavate neki zanimljivi klip na youtube-u. Mark smatra da je vrijeme da završimo sa tradicionalnim načinom slanja i primanja poruka. Izgleda da Facebook Home želi postaviti nove standarde. U svakom trenutku imate mogućnost pregleda vaših poruka i slanja (kada ste na poslu, kada se odmarate, kada ste sa porodicom), jednostavno komunikacija je stavljena na prvo mjesto.

Primjer indexa poruka:

facebook-home4

Primjer historije razgovora i karakteristični balončići:

facebook-home5

Facebook Home definitivno donosi mnogo prednosti korisnicima koji preferiraju korištenje Facebook društvene mreže sa njihovog mobilnog uređaja, a dilemu da li Facebook home previše ulazi u život korisnika ili ne,  ostavljamo Vama da prosudite.

Ipak, “Facebook Home” je ostvario veoma mali broj preuzimanja, a ocjene korisnika su razočaravajuće jer je čak 6.505 korisnika ocijenilo Facebook Home sa najnižom ocjenom 1, a prosječna ocjena 2.2 pokazuje da Facebook Home nije ostvario simpatije korisnika (podaci 23.4.2013.)

facebook-home6

Sada se možemo zapitati “Da li je Facebook Home uspjeh ili totalni promašaj?

Izvor: Mashable i Theverge

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.