[INTERVJU] Hana Kazazović o društvenim mrežama

O društvenim mrežama i oglašavnju na njima se ovih dana mnogo priča. U Bosni i Hercegovini još uvijek vlada svijest da su društvene mreže samo tu da bi se čuli sa nekom rodbinom i da bi se djeca igrala Farmville-a. No, koliko su društvene mreže zapravo dobre, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu?

O ovim i još nekim temama smo razgovarali sa Hanom Kazazović, poznatom kao Cyberbosanka. Hana je urednica internet magazina Intermezzo.ba i jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih blogera.

Tehnografija: Za početak nam reci odakle si i kada si zaplovila u internet vode?
Hana: Ja sam iz Zenice i živim u Zenici. U internet vode sam zaplovila neke davne 1995. godine kad sam se prvi put na fakultetu srela sa pojmom internet, a aktivno ga počinjem koristiti od 1998. godine.

Tehnografija: Prisutna si danas na skoro svim društvenim mrežama. Koliko ti to vremena oduzima, i da li smatraš da je to gubljenje vremena?
Hana: U principu imam otvoren profil skoro na svim društvenim mrežama, ali ne koristim baš sve aktivno. Oduzima mi onoliko vremena koliko sam inače možda trošila na gledanje TV-a ili dosađivanje, znači neko moje slobodno vrijeme. A kako mi je posao vezan uz njih onda ih ne mogu posmatrati kao kradljivce vremena. Meni su sredstvo za rad.

Tehnografija: Oglašavanje u BiH putem društvenih mreža je još uvijek prilično nerazvijeno, kao i posao community managera. Šta misliš zašto je to tako, i kako bi se taj problem mogao riješiti?
Hana: Kao i u svemu, mi u BiH malo kaskamo za svijetom, pa i za susjedima/komšijama. Ne znam zašto je to tako, mislim ne znam zašto inače kaskamo u svemu. Kao da čekamo da svi vozovi prođu pa onda i ako uskočimo to bude onaj zadnji vagon. Možda je u pitanju neznanje, a strah me da ima puno i do nezainteresovanosti.
Problem se može riješiti samo učenjem i istraživanjem, na svim nivoima. Kada budemo imali više menadžera i privatnika koji idu u korak sa vremenom sve će nam biti razvijenije. A onda će biti mjesta i za internet i oglašavanje na društvenim mrežama. Naravno, tada će i potencijalni community managery imati za koga da rade.

Tehnografija: Koju društvenu mrežu najviše koristiš i šta misliš koje prednosti ta društvena mreža ima naspram drugih?
Hana: U principu ja skoro podjednako koristim Twitter i Facebook. Premda Twitter lično više volim ne mogu bez Facebooka zbog posla jer je puno više ljudi tamo. Twitter je u prednosti nad Facebookom zbog brzine komunikacije i povezivanja sa ljudima na istu temu, naprimjer kad je u toku neko dešavanje lakše se komunicira uz pomoć Twittera. A Facebook mi je u prednosti za laganiju komunikaciju i dugotrajniji je, u smislu da ću na neko pitanje dobiti odgovor i 24 sata nakon što ga postavim, dok na Twitteru brže nestaju informacije.

Tehnografija: U regionu se smatraš jednom od boljih blogerica. Otkud ideja za blog, i je li ti blog pomogao u životu na bilo koji način?
Hana: Pa čuj, neke 2005.g. sam otkrila blogove čitajući tuđe. Onda mi je palo na pamet da bih i ja to mogla pokušati jer sam oduvijek voljela pisati i bila ona što dobija zagarantovane petice iz pismenih vježbi. Tako je krenulo i evo traje i danas, s tim što sam zadnje 3 godine na svojoj domeni.
Blog mi je pomogao tako što sam postala vidljiva. Pišući na određene teme primijetili su me različiti ljudi. Zbog njega sam posjetila neke konferencije u regionu jer su me organizatori zvali da prisustvujem. A uz njegovu pomoć sam i na ovom današnjem mjestu urednice na www.intermezzo.ba, jer sam i te ljude upoznala putem bloga i društvenih mreža.

Tehnografija: Za kraj, imaš li nešto za preporučiti našim čitateljima?
Hana: Jedino što mogu poručiti svima jeste da pokušaju internet iskoristiti za sticanje novih znanja, te usavršavanje postojećih. U ovom moru informacija bukvalno možete saznati sve što vas zanima potpuno besplatno i to treba iskoristiti. Osim toga, povežite se sa ljudima sličnih interesovanja bez obzira gdje se nalazili. Nikada ne znate kakve će vam karte život podijeliti te ko vam i gdje može postati bitna osoba.


Prepuručem da posjetite Hanin blog, jer ćete tamo sigurno naći nešto zanimljvo. Također je možete naći na Twitteru i Facebook-u. Ako vam je Twitter nepoznat i čudan, pogledajte članak našeg autora o Twitteru.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.