Stalbook-“Umorni ste od uhođenja svojih prijatelja.Uhodite nekog drugog”

Oliver Yah je nedavno izgradio servis Stalbook pod parolom ‘‘ Umorni ste od uhođenja svojih prijatelja? Uhodite nekog drugog”. Stalbook omogućuje praćenje ljudi sa kojima uopšte niste prijatelj na Facebooku. Yah koristi jednostavan ali ilegalan trik, on koristi druge Facebook korisnike, ovisno o tome čiji profil želi pratiti.

” Kada sam posjetio sajt, otkucao ‘Mark Zukerberg’, odabrao opciju da ga želim pratiti, dobio sam sljedeću poruku : ‘Uhođenje se smatra nemoralnim. Zašto ne razgovarate direktno sa osobom’ izjavio je Yah.
Stalbook nije javno lansiran, ali je predstavljen samo određenom broju ljudi. Najlakše objašnjenje funkcionisanja ovog sistema ćete dobiti sljedećim dijagramom.

Stalbook bi radio pomoću Facebook aplikacije. Tako bi naprimjer, imao pristup informacijama svojih Facebook prijatelja. A Stalbook funkcioniše tako da koristi sve korisnikove (prijeteljeve) informacije i od prijateljevih prijatelja informacije, te ih zatim kopira na web stranicu. Tako da kada bi neko posjetio Stalbook imao bi pristup kompletnoj Facebook bazi podataka.

Tehnički je ovo izvodivo. Yah bi trebao izraditi veliku mrežu pojedinaca spremnih da iskoriste svoju aplikaciju za ovu svrhu i tako pohvata sve informacije koje su mu omogućene. Kako bi se napravila mreža korisnika servisa potrebno je samo 10 posto Facebook korisnika kako bi se moglo uhoditi ostalih 80-90 posto. Nažalost po osnivača Stalbooka, ali srećom po Facebook korisnike, jer ovaj servis krši sve zakone i uslove korištenja Facebooka, pa zbog toga vjerovatno nikada neće biti pušten na javno korištenje.

Izvor: cnet.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi