Kako preživjeti prvi tjedan na Twitteru?

Objasnili smo kako otvoriti i podesiti Twitter account. Također smo objasnili i neke male trikove, poput razlike između @reply i @mention te trikove u korištenju Twitter searcha. Popisali smo i top 5 grešaka koje rade korisnici Twittera, te ćemo se ovaj put malo nadovezati na taj članak, pokušavajući objasniti početnicima kako preživjeti prvi tjedan i početi koristiti Twitter na duge staze.

Znate kako ide proces registracije i inicijalnog korištenja Twittera? Ovako:

Ovakav scenarij je, uz manje preinake, prisutan kod mnogih novih korisnika Twittera. Gledajući iskustva drugih korisnika, prvih nekoliko sati/dana je ključno u razvoju mladog tviteraša, i ako se taj period “preživi” onda Twitter zajednica dobiva novog člana, u suprotnom Facebook dobiva novi status o tome kako je onaj Tweeter glupost. Evo nekoliko naših savjeta o korištenju Twittera za početnike, s ciljem pomaganja istima da prežive prvi tjedan.

1. Twitter nije Facebook

Ovo bi rado nazvali i nultim pravilom. U članku Top 5 grešaka korisnika Twittera smo napisali detaljnije objašnjenje ovog pravila, ali evo ukratko: Facebook služi da ostanete u kontaktu s osobama koje već poznajete dok Twitter služi da upoznate nove osobe, pratite zanimljive osobe/profile i komunicirate s njima. Naravno, ovo ne mora biti ovako striktno, ali kod većine aktivnih tviteraša je tako. Kada to shvatite (da na Twitteru nećete naći stare prijatelje), otvorite Twitter račun prema našim uputama.

2. Popunite sve podatke o sebi

Došli ste negdje, red je i da se predstavite. Stavite svoju sliku i napišite osnovne informacije o sebi. Ovo je proces koji traje 5 minuta i jako pomaže, jer malo tko želi pratiti i komunicirati s nekim tko se ne želi niti predstaviti.

3. Počnite pratiti 20 ljudi

Hoće li to biti 10, 20 ili 50, nije toliko bitno. Ali počnite pratiti nekoga! Osobe, korporativne profile… nekoga tko tvita! Nemojte se bojati “pogriješiti” i pratiti nekoga tko vam nije zanimljiv, gumb Unfollow je bezbolan. Kako naći prve osobe? Pa otvorite bilo čiji profil (evo nas @ilijabrajkovic, @petarbogdan, @zanasliskovic i @akcijaaa) i vidite koga ta osoba prati, pa nađite na toj listi osobe koje vam se čine zanimljive (zbog toga je bitno da popunite sve podatke o sebi da i vas netko može lakše naći) i počnite ih pratiti.

4. Počnite konverzaciju

Pogledajte svoj timeline i statuse koje te osobe pišu, kliknite na Reply i nešto odgovorite. Nema veze što vas one ne znaju, tviteraši će rado ući u konverzaciju s vama. Evo, @borisradosevic je napisao da će dobiti bebu i da će biti dječak! Čestitajte mu! @zriha pita gdje bi mogao naći velike kutije za selidbu. Pomognite mu i odgovorite ako znate. Ali počnite komunicirati, kako znate i umijete! Napišite i vi nešto, stavite nekakav status, link na neki zanimljiv članak… nešto. Ali počnite konverzaciju!

5. Mobilni Twitter

Ako imate pametni telefon, instalirajte aplikaciju za korištenje Twittera (ili službenu ili neku od drugih proizvođača), kako biste stalno bili u mogućnosti pristupati Twitteru. Iz iskustva znamo, Twitter je najbolja razbibriga kad stojite negdje u redu i čekate.

6. Otiđite na tweetup

Tweetup je druženje korisnika Twittera u stvarnom svijetu, najčešće u nekoj pivnici. OK, tweetup se u vašem gradu ne mora održavati baš odmah nakon što ste otvorili Twitter račun, ali otiđite na druženje s drugim tviterašima i upoznajte ih kad za to bude prilike.

7. Uživajte

Možda u početku nećete shvaćati sve i bit će vam sve novo, ali s vremenom će vam postati jako zabavno. Ako ipak ni nakon nekoliko tjedana ne vidite “radost” u korištenju Twittera, onda ga i nemojte koristiti. Koristite one društvene mreže u kojima ćete uživati ili u kojima vidite smisao i korist. Twitter vam ne mora biti na listi.

Što vi mislite? Koje probleme ste imali/imate pri korištenju Twittera? Koji savjet bi dali početnicima?


Akcija je agencija za društvene mreže koja svojim klijentima pruža potpunu uslugu marketinga na društvenim mrežama, od vođenja profila, izrade Facebook aplikacija do vođenja oglasnih kampanja na Facebooku.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.