BiH i Google Maps: Nije sve tako sivo

Nedavno je na Tehnografiji objavljen članak o tome kako Bosne i Hercegovine nema na Google-ovom geolokacijskom servisu Maps. U istom se mogao naći link ka otvorenom pismu koji je otvorio Google da se diskutuje o dodavanju BiH. Pri tome treba napomenuti da se ne radi o klasičnoj anketi niti peticiji, ali mislim da smo sa oko 110 potpisa i komentara pokazali Google-u da se zaista želimo pojaviti na Google Maps-u. Narodski rečeno, dobro smo ih zaspamali 🙂

Putem ove akcije se također mogla vidjeti moć Facebooka i Twittera (Twittera više nego Facebooka). Članak je u nekoliko minuta share-an više puta, najviše zahvaljujući uticajnim domaćim i regionalnim tviterašima, koji su članak podjelili svojim followerima, kojih ima mnogo.

 

 

Kako Google ne može dodati državu na svoj servis, bez prethodno obavljenih pregovora sa vladom logično je bilo i da se pošalje mail predstavnicima vlade, konkretnije Ministarstvu za komunikacije i promet. Sljedeći mail sam poslao na 7 različitih adresa, ali samo zato što mi je ‘oficijelni mail’ Ministarstva vraćao poruku ‘Delivery to the following recipient failed permanently

“Poštovanje,

Javljam Vam se povodom upisivanja Bosne i Hercegovine na Google-ov geolokacijski servis Maps. Naime, pokrenuta je peticija (više o tome možete pročitati u ovom članku (http://tehnografija.net/internet/bosna-i-hercegovina-vs-google-maps/ ).

Konkretno me zanima da li Vi možete išta učiniti po tom pitanju? Ako da, koji bi se koraci mogli poduzeti da se Bosna i Hercegovina uvrsti na Google Maps?!

Unaprijed zahvalan na odgovoru,

Lijep pozdrav,

E.”

Iskreno, nisam se nadao odgovoru, bez obzira što je mail poslan na sedam različitih adresa. Ali sam se prevario, odgovor sam dobio sljedeće jutro, od savjetnika ministra, gospodina Valtka Drmića. Sljedi njegov odgovor, koji naravno postavljam uz njegovo dopuštenje.

“Poštovani gospodine Ćenanović,

u skladu sa Vašim pitanjem želim da kažem da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je pokrenulo inicijativu za tzv. otključavanje mape Bosne i Hercegovine

na Google servisima, odnosno upisivanje BiH na Google-ov geolokacijski servis Maps.

U prilog tomu želim istaknuti da je Ministarstvo još u devetom mjesecu ove godine uputilo dopis Korporaciji Google sa sjedištem u Cirihu (Švicarska) sa zahtjevom

da se „otključaju“ mape Bosne i Hercegovine unutar njihovog servisa Maps. Do danas nismo dobili nikakav odgovor po tom pitanju te upravo vodimo aktivnosti kako bi

uputili, da je tako nazovem, urgenciju kako bi barem dobili nekakvu povratnu informaciju. Također, u narednim danima ćemo pokrenuti dodatne aktivnosti, kako bi eventualno pokušali

stupiti u kontakt sa Google-ovim uredom u Cirihu putem naše ambasade u Švicarskoj ili putem stalne misije u Ženevi.

Također, sektor za komunikacije i informatizaciju u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH Vam stoji na raspolaganju cijelo vrijeme za sva dodatna pitanja i pojašnjenja kao

i eventualne inicijative i prijedloge sa Vaše strane.

Lijep pozdrav,

Vlatko Drmić”

Nisam bio svjestan da je dopis već upućen, jer mediji nisu izvještavali o tome. Nažalost nije bilo ni odgovora od Google-a, pa sam gospodinu Drmiću predložio sljedeće:

“Poštovani,

Hvala Vam što ste se odazvali. Nismo bili svjesni da je takvo nešto pokrenuto, i to je svakako za svaku pohavalu. Mi smo na osnovu članka, koji sam Vam poslao u prošlom mailu, skupili respektabilan broj potpisa, iako ti potpisi nisu siguran pokazatelj uspjeha, ipak mislim da smo Google-u poslali jasnu poruku koliko želimo i koliko nam je zaista potrebna Bosna i Hercegovina na njihovom geolokacijskom servisu.

Ja predlažem da pošaljete dopis (najbolje pismo) direktno Google-u u SAD, adresa je sljedeća:

Google Inc

1600 Amphitheatre Parkway

Mountain View

CA 94043, USA

Ovakvom inicjativom je njemački narod uspio u najkraćem vremenskom roku protestvovati protiv StreetView projekta, te je Google nakon toga pojednostavio uklanjanje objekata u StreetView-u.

Isto tako sam otvoren za sve vrste prijedloga kako bi zajedno došli do zacrtanog cilja. Ako postoje ikakve mjere kako ‘masa’ može pomoći da se ostvari ovaj projekat, slobodno mi javite.

Za kraj Vas molim da mi javite ako dođe do bilo kakvih promjena u vezi ovoga. Također Vas molim za dopuštenje da kopiram sadržaj Vašeg maila u članak koji sam planirao napisati u skorijoj budućnosti, naravno uz navedeno ime i prezime. Smatram da se narod treba obavijestiti o ovome, posebno zato što se nešto radi i dešava.”

Gospodin Drmić je na ovaj mail odgovorio:

“Poštovani gospodine Ćenanoviću,

kopiju ovog maila dostavljam i gospođi Iridi Varatanović koja je šef odsjeka za informatizaciju i sugeriram da se pismo koje je upućeno na adresu u Švicarskoj bude upućeno i na adresu u SAD-u koju ste mi dostavili u svom mailu.

Svakako Vi možete uzeti moj napisani tekst i ubaciti u Vaš članak.

Naravno mi ćemo ostati u kontaktu i evo nadamo se da ćemo dobiti barem nekakvu povratnu informaciju iz Google-ovih sjedišta kako bi se zaista „otključale” i mape Bosne i Hercegovine.

Hvala Vam na podršci i stojimo Vam na raspolaganju.

Pozdrav,

Vlatko”

Dakle, ostalo nam je sad samo da čekamo reakciju Google-a, i nada da će što brže ispuniti našu molbu radi višestrane koristi. Lijepo je znati i da se nešto dešava i pokreće, a ne samo optuživati i govoriti kako je država za sve kriva i da niko ništa ne radi. Ništa neće doći samo, za sve treba uložiti rada i truda.

Želim svima, a posebno istočnim komšijama, da se zahvalim na učestvovanju u ovoj akciji.

Do sljedeće akcije 🙂

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.