[Recenzija] – HTC One M8

HTC One, drugi put. Ovogodišnje izdanje najaktuelnijeg smartphone-a kompanije HTC nosi isti naziv kao i prošlogodišnji, pa ga neki iz šale nazivaju i „HTC One Two“. Međutim, oznaka „M8“ je ona po kojoj se razlikuje od prethodnog modela, a u nastavku teksta će se jednostavno nazivati samo kao „HTC One“.

Recenzija prošlogodišnjeg modela je ustanovila da je to bio zaista vrhunski uređaj, tako da su očekivanja velika i ovaj put. Da li je HTC uspio da nađe način da već sjajan uređaj učini još boljim, saznaćete u ostatku teksta.

Dizajn i kvalitet izrade

HTC, a posebno model One, su već postali prepoznatljivi po sjajnom industrijskom dizajnu, pa tako i M8 ponovo pretenduje na titulu najljepše dizajniranog uređaja na tržištu. Karakteristično aluminijsko kućište ponovo je tu, s tim da aluminijum sada zauzima 90% površine kućišta, što je napredak u odnosu na 70% koliko je bilo u slučaju prethodnog modela. Kućište je ponovo impresivno dobro sklopljeno, u unibody varijanti, tako da je nemoguće primijetiti bilo kakva neželjena pomjeranja, škripu, ili bilo šta drugo što bi ukazalo na nekvalitetno sklopljeno kućište.

Uređaj dolazi u tri boje, srebrenoj, sivoj i zlatnoj, gdje se siva smatra naslovnom bojom i po mišljenju mnogih, najbolje i odgovara metalnom izgledu uređaja.

Debljina od 9.3 mm nije bas najimpresivnija brojka, ali neće bitno uticati na pozitivno iskustvo pri korišćenju uređaja. Pored toga, težina od 160 grama daje osjećaj velike izdrživosti i mislim da savršeno odgovara takvom tipu uređaja.

Prednjom stranom dominira displej dijagonale od 5 inča, što je poboljšanje u odnosu na prethodni model, a dodatnih kontrola ispod displeja nema. Standardne kontrole za prilagođavanje jačine zvuka i gašenje uređaja su postavljene na očekivanim mjestima, tj. sa strane i na vrhu uređaja.

Hardver i performanse

HTC One pogodi četverojezgarni Snapdragon 801 čipset, radnog takta od 2.3 GHz. Kombinovano sa 2 GB radne memorije i Adreno 330 GPU, to je otprilike najbolje što se trenutno može staviti u smartphone uređaj. Kao rezultat, dobijaju se impresivne performanse, tako da pri svakodnevnom radu sa uređajem ne treba očekivati apsolutno nikakva usporavanja ili trzanja. Isto vrijedi i za malo zahtijevnije aplikacije, budući da autor nije mogao pronaći ništa što bi zadalo bilo kakve probleme u radu uređaja. Zaista, riječ je o hardveru koji ne ostavlja mjesta za bilo kakav kompromis i nudi zaista vrhunske performanse.

Rezultati dobijeni testiranjem na popularnom AnTuTu programu za testiranje performansi, dostižu i cifru od 38 000, što ga stavlja u apsolutno sami vrh trenutne ponude smartphone uređaja.

Displej, baterija, zvuk

Kao što je već spomenuto, displej je povećan na 5 inča po dijagonali, a full HD rezolucija teško da je ikakvo iznaneđenje. Gustina od 441 ppi je već standardna na ostalim high – end uređajima iste dimenzije ekrana i uz izuzetak samo par (novijih) uređaja, prestavlja najbolje što se trenutno nudi i svakako je sasvim dovoljno za korisnika bilo kakvog tipa.

Sam ekran je izrađen u Super LCD3 tehnologiji, koju karakteriše mogućnost prikaza izuzetno realističnih boja, široki uglovi gledanja i poprilično dobra vidljvost pri direktnoj izloženosti jakim osvjetljenjima. Upotreba AMODEL panela bi vjerovatno omogućila malo bolje kontraste, ali je HTC vjerovatno ipak uradio bolju stvar odabirom LCD panela. Ekran je i zaštićen „Gorilla Glass 3“ slojem, tako da mjesta za strah od eventualnog grebanja i prelamanja ekrana praktično nema. Kombinacija svega navedenog izaziva pravo oduševljenje svaki put kada bacite pogled na displej, jer je zaista među najboljim displejima koji postoje na tržištu.

Baterija kapaciteta 2600 mAh je ostavila solidne utiske, ali teško da može omogućiti cjelodnevno korišćenje, što je pogotovo izraženo kada zavisite od stalne konekcije na 3G saobraćaj. Međutim, malo je uređaja koji mogu da ponude cjelodnevnu izdržljivost bez obzira koliko koristite uređaj. A kako i dužina trajanja baterije u velikoj mjeri zavisi od navika korisnika, precizan sud je teško dati. Za očekivati je da će uređaj biti potrebno puniti barem jednom dnevno za zahtjevnije korisnike, što je manje – više nešto na što smo odavno navikli.

Jadan od najvećih aduta (ako ne i najveći), kako i prošlogodišnjeg, tako i trenutnog modela One, jeste kvalitet zvuka na vanjskim zvučnicima. Dupli zvučnici sa prednje strane, marketinški zvani „BoomSound“, proizvode vjerovatno najbolje audio iskustvo ikada „viđeno“ na smartphone uređaju. Prvi razlog za to je što je jačina zvuka zaista impresivna i bez ikakvih problema uređaj može da posluži kao prenosni zvučnik. Ali ono što još više impresionira je kvaliteta samog zvuka, koji djeluje skoro nevjerovatno kada ga prvi put čujete. Zaista je teško povjerovati da jedan smartphone može da napravi tako nešto.

Međutim, takva kvaliteta zvuka ostaje ekskluzivna samo za vanjske zvučnike, budući da na slušalicama dolazi do osjetnog pada kvaliteta, na neki sasvim prosječan nivo.

KAMERA

Vjerovatno najveća zamjerka M7 modela se upravo odnosila na kameru. Iako je u pitanju bila inovativna upotreba takozvanih „ultrapiksela“, koji su donosili zaista impresivne rezultate pri uslovima slabe osvijetljenosti, riječ je ipak bilo o sasvim prosječnoj kameri tokom upotrebe po dnevnoj svjetlosti. Na žalost, malo toga je urađeno da se to promijeni. Rezolucija je ostala na starih 4 megapiksela i ponovo proizvodi sasvim prosječne rezultate za većinu slučajeva korišćenja, ali opet zaista odlične u uslovima slabe osvijetljenosti.

Međutim, u pokušaju da se malo poprave stvari, HTC radi nešto što prethodno nije viđeno i stavlja dodatnu kameru na pozadinu uređaja. Naime, uloga dodatne kamere nije u prikupljanju vizuelnih informacija (što radi glavna kamera), nego u prikupljanju podatka o dubini slike, čime se mogu postići neki zaista zanimljivi efekti u post-produkciji. Kao posljedica toga, korisnik je u mogućnosti da naknadno promijeni fokus ili da dobije nešto nalik na 3D fotografiju, gdje se pomjeranjem uređaja može vidjeti dodatna, dubinska dimenzija slike.

Međutim, broj slučajeva u kojem je moguće koristiti dodatnu kameru je manji od broja slučajeva u kojem nije moguće. Pa tako, odabir bilo kojeg od dodatnih modova fotografisanja će vas vjerovatno obavijestiti da dodatna kamera ne funkcioniše u tom modu, kao što i ne funkcioniše u uslovima slabe osvijetljenosti.

Iako zanimljiva stvar, za dodatnu kameru se ne može reći da opravdava investiciju, barem ne u trenutnom obliku. Postojeći senzor osjetno veće rezolucije bi vjerovatno bio bolje rješenje za ovu generaciju, a inovativna dodatna kamera bi mogla da se dodatno razradi i predstavi na nekom od sljedećih uređaja, gdje neće ostavljati utisak nečega sa čime se poigrate samo par puta i zaboravite na to.

Sa druge strane, ostvaren je napredak na polju osvijetljenja, tako su tu sada dva LED blica, različitih boja. U zavisnosti od uslova pri fotografisanju, uređaj može da odabere koju boju koristiti za osvijetljenje i time omogućiti prirodniju osvijetljenost na fotografijama.

Video je moguće snimati u Full HD kvalitetu, do 60 frejmova po sekundi. Jedna od zanimljivih mogućnosti je i snimanje videa u 120 frejmova po sekundi, gdje dobijeni snimak možete reprodukovati usporeno (slow motion), ali što dovodi do pada kvaliteta na 720p, što i nije neka prevelika zamjerka.

ZAKLJUČAK

HTC One M8 je ipak dostojna nadogradnja na već sjajni M7. HTC je igrao po provjerenom receptu i zadržao fenomenalan dizajn i kvalitet izrade, spektakularne vanjske zvučnike, a hardverske specifikacije doveo na nivo karakterističan za moderne flagship uređaje. Tu je i solidan pokušaj inovacije sa dodatnom, stereo kamerom, što jeste za svaku pohvalu, ali trenutna izvedba nije baš najsjajnija i ostavlja mjesta za napredak. Međutim, kada se M8 posmatra u cjelini, zaključak je jasan. HTC je ponovo uspio da vrhunski odradi posao i ponudi uređaj koji ne samo da prati trendove, nego ih i nadmašuje. HTC One M8 jeste vrijedan svakog epiteta koji se prisloni uz njegov naziv i definitivno spada u sami vrh ponude. A činjenica da ima prostora da sljedeći model bude još bolji, bez obzira koliko već spektakularan bio, može samo da oduševi svakoga ko prati rad ove kompanije.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.