Chrome prvi put u historiji ispred Internet Explorer-a

Prema podacima koje je prikupila kompanija StatCounter Google Chrome je u nedelju po prvi put u historji bio bolji od Internet Explorer-a po udjelu na globalnom tržištu.

Chrome je držao prvo mjesto sa udjelom od 32.70%, dok je Internet Explorer držao 32.48%. Na trećem mjestu ih je pratio Firefox sa udjelom od 24.88%. Najpopularniji internet pretraživač je bio Chrome 17 sa 29.51%, slijedi ga IE9 sa 15.61% tržišta. Sljedeći je IE8 sa udjelom od 13.56%, Firefox 10 sa 9.91 % i Firefox 11 koji je nedavno izašao sa 6.86%.

Što se tiče regionalne rapoređenosti vodstva internet pretraživača rezultati su drugačiji u zavisnosti dijela svijeta. U Africi je vodeći Chrome, drugi je Firefox, a slijedi ga IE. Od početka marta u Aziji je Chrome preuzeo prvu poziciju. U Evropi je prilično izjednačeno. Tu se na prvoj poziciji izmjenjuju Firefox i IE, ali im se Chrome lagano približava. IE je daleko najpolularniji u Sjevernoj Americi, Chrome je na drugoj poziciji, a prati ih Firefox. Najubjedljivije prvo mjesto već duži period Chrome sa udjelom od 50% zauzima u Južnoj Americi.

Prema rezultatima praćenja zastupljenosti na globalnom tržištu za cijeli mjesec IE još uvijek vodi sa udjelom od 34.78%, Chrome je drugi sa 30.41%, a Firefox je treći sa udjelom od 25.04%. Prema istraživanju ljudi na poslu najviše koriste IE, a kod kuće Chrome, a zatim Firefox.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi