Firefox Nightly dobio novi bazni kompajler

Mozilla je u kratkom roku uspjela transformisati Firefox iz relativno sporog browsera sa visokim stepenom prilagođavanja korisniku u browser koji brzinom i performansama apsolutno ne zaostaje za konkurencijom, ponajviše Google-ovim Chrome browserom. Štaviše, Mozilla je uspjela odnijeti pobjedu nad Googleom na mnogim poljima kojima je Chrome suvereno vladao, a na nekima je razlika između dva browsera neznatna.

Google, sa druge strane, ima problema jer Chrome sa svakom novom verzijom postaje sve tromiji, pa su i kritike javnosti sve učestalije.

Nakon što je prošlog mjeseca u Nightly izdanju Firefoxa predstavila OdinMonkey komponentu, Mozilla je sada dodala i novi bazni kompajler koji poboljšava performanse browsera na benchmark testovima Mozilla Kraken i Google Octane od 5 do 10%.

Ono što je još važnije od ovih testnih rezultata jeste što će novi bazni kompajler biti osnova za buduća unapređenja browsera. Mozilla planira da dodatno smanji upotrebu memorije te ubrza implementaciju optimizacija u browseru.

firefox-google-benchmark

Firefox je do sada koristio dva Just-In-Time (JIT) kompajlera: JaegerMonkey i IonMonkey. Jaeger je poprilično brzi JIT opće namjene dok je Ion veoma brzi i moćni optimizirajući JIT. Jaeger je do sada korišten kao bazni kompajler za IonMonkey iako nikada nije razvijen za tu namjenu. Stoga je Mozilla razvila novi bazni kompajler koji je od nule dizajniran za Ion.

Prema navodima iz Mozille novi bazni kompajler donosi sljedeća unapređenja:

  • Značajne uštede memorije smanjenjem type-inference memorije
  • Unapređenja performansi usljed promjena u type-inferenceu omogućavajući bolju optimizaciju inline funkcija
  • Dalju integraciju IonMonkey-a i baznog kompajlera, što vodi boljim performansama za visoko polimorfne kodove koji upravljaju objektima
  • Bolju optimizaciju funkcionalnosti višeg nivoa poput getter-a i setter-a, proxy-a i generatora
Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.