Firefox OS

Mozilla je prije nešto više od godinu dana najavila svoj operacijski sustav pod imenom Firefox OS, a sada je dostupan simulator (alfa verzija) za sve znatiželjne.

Temelj ovog operacijskog sustava čine neke od funkcionalnosti Androida, ali tu je Gecko koji je pod okriljem Mozille. B2G (Boot to Gecko) je projekt koji ima cilj razvoj operacijskog sustava koja se bazira na standardnim web tehnologijama: HTML-u, CSS-u i JavaScript-u, a koji će se moći koristiti na pametnim telefonima. Za razliku od nekih drugih simulatora, ovaj simulator je razvijen za pokretanje na desktop orijentiranim operacijskim sustavima (Windows, Mac i Linux) čime je postignuto brzo pokretanje i rad. Objavom koda i simulatora otvorena su vrata za razvoj aplikacija iako se još ne radi o 1.0 verziji.

Simulator možete preuzeti ovdje, a instalira se kao dodatak u Firefox-u. Pokrenuti simulator daje prikaz Firefox OS-a, a prvo što korisnik vidi je početni zaslon koji u velikoj mjeri sličan početnom zaslonu na Androidu. Dolaskom na početni zaslon simulator pruža prostor za istraživanje ovog operacijskog sustava.

Omogućena je simulacija slanja SMS poruka, a desni klik u simulatoru vodi do galerije gdje korisnik može birati pozadine. Kamera u simulatoru nije dostupna pa se umjesto nje otvara aplikacija Gallery, također FM radio nije u funkciji iako mu se može pristupiti i vidjeti njegov dizajn. Postavke nude dobro poznate funkcionalnosti (posebno korisnicima Androida). Simulator dopušta korištenje GPS i Wi-Fi funkcionalnosti.

Zasigurno će razvoj u budućnosti dati još više funkcionalnosti ovom operacijskom sustavu, a za one koji žele još više ući pod kožu ovom operacijskom sustavu potrebne informacije možete pronaći na ovom YouTube kanalu gdje vas kroz Firefox OS vode  Andreas Gal i Philipp von Weitershausen.

Iz ove perspektive Mozilla se kreće u dobrom smjeru iako je za razvoj potrebno još puno rada s obzirom na ono što je vidljivo u alpha fazi razvoja.

Kakvi su vaši dojmovi i očekivanja od Firefox OS-a?

Izvor: arstechnica.com

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.