Samsung oficijalno predstavio Galaxy Mega smartphone

Ukoliko ste voljeli velike ekrane Samsung-ovih Galaxy Note-a, onda su novi modeli Samsung-ovih smartphone-a idealno riješenje za Vas. Ova linija Samsung-ovih smartphone-a, koja u Evropu stiže u maju 2013., je predvođena ogromnim 6.3-inčnim modelom, koji je trenutno i najveći smartphone.

Za razliku od Galaxy Note modela, Samsung uz Galaxy Mega smartphone ne uključuje olovku (eng. stylus), koja je bila zaštitni znak Galaxy Note linije.

6.3-inčni model iz Galaxy Mega linije je opremljen sa HD ekranom rezolucije od 1280 x 720 piksela. Unutar njega se krije dvojezgreni procesor sa radnim taktom od 1.7 GHz, 1.5 GB radne memorije i u startu dolazi sa Android 4.2 (Jelly Bean) verzijom. Pored toga, ovaj Galaxy Mega model posjeduje kameru od 8 MP, kao i dodatnu front-kameru od 1.9 MP, koja Vam idealno može poslužiti za video pozive. Dostupne su verzije sa integrisanom memorijom od 8 ili 16 GB, koju možete proširiti do 64 GB preko microSD memorijske kartice. Na bateriji se također nije štedilo pa je Samsung ovaj model opremio sa izdržljivom 3200 mAh baterijom.

Samsung Galaxy Mega 6.3"

Mlađi brat Galaxy Mega linije dolazi sa 5.8-inčnim ekranom rezolucije 960 x 540 piksela. Procesor je također dvojezgreni sa radnim taktom od 1.4 GHz, a za rad će se pobrinuti 1.5 GB radne memorije. I ovaj model će u startu biti opremljen sa Android 4.2 verzijom. Kamera je ista kao u prethodnog modela i iznosi 8 MP, uz dodatnu front-kameru od 1.9 MP. Međutim, manja verzija Galaxy Mega linije će biti dostupna samo sa 8 GB integrisane memorije, iako to nebi trebalo predstavljati neki problem s obzirom da i u ovom slučaju memoriju možete proširiti do 64 GB putem microSD kartice. Baterija je nešto manja nego u velikog brata i iznosi 2600 mAh.

Samsung Galaxy Mega 5.8"

Samsung govori da je Galaxy Mega linija namjenjena za kupce koji žele „najviše iz jednog uređaja“, tj. uređaj koji ujedno donosi kvalitet, a i vrijednost.

Naravno, oba telefona imaju mnoge mogućnosti koje smo već mogli vidjeti na ranijim Samsung-ovim uređajima, uključujući “Group Play” s kojim možete dijeliti Vaše sadržaje sa drugim Galaxy smartphone i tablet modelima koji se nalaze u istoj Wi-Fi mreži. Pored toga, prisutna je i „multi-screen“ sposobnost, tj. podrška za više ekrana, što omogućuje korisniku da pokrene i radi istovremeno sa dvije aplikacije na ekranu.

Iz Samsung-a su izjavili da će globalna prodaja Galaxy Mega telefona biti postepena, a prvi modeli stižu već u maju u Evropu i Rusiju. Za Američko tržište nema još zvaničnih informacija.

Autor

Ante se zanima za sve što ima veze sa IT-om, voli istraživati po forumima i nailaziti na nove izazove. Perfekcionista je u svemu što radi. Veselog je duha, voli druženje uz dobru kafu, muziku, a i sam piše pjesme još od osnovne škole.