Isprobajte Google Drive

Google kako je i obećao u utorak je pokrenuo svoj servis za online pohranu podataka-Google Drive. Sa ovim online servisom Google ima namjeru da konkuriše DropBoxu, Skydriveu, iCloudu te ostalim servisima iste namjene.
Šta je Google Drive?  Google Drive jeste online servis za pohranu podataka, u osnovi to je poboljšana verzija Google Docsa. Tu možete spremati svoje dokumente, fotografije, muziku video; sve na jednom mjestu. Google nudi 5Gb besplatnog prostora za pohranu podataka.
Ukoliko vam to nije dovoljno morat ćete platiti, cijene su sljedeće:

– 25 GB košta 2.49 dolara mjesečno, s tim što vam se povećava slobodni prostor Gmaila( do sada ste imali 10 GB bespatno), te Picase( besplatno imate 1 GB)
– 100 GB košta 4.99 dolara mjesečno ( Gmail prostor se povećava na 25GB)
– 1 terabajt ćete platiti 49.99 dolara mjesečno
– korisnici kojima je potrebno mnogo prostora mogu da se nadograde na maksimalnih 16 terabajta za cijenu od 799.99 dolara mjesečno

Google će sa razlogom postati velika konkurencija ostalim sličnim servisima, jer npr. u poređenju sa DropBoxom koji nudi samo 2 GB slobodnog prostora, nadogradnja od 50 GB košta 9.99 dolara mjesečno, a 100Gb 19.99 dolara.

Google Drive je integrisan sa ostalim Googleovim servisima, tako da možete da se logujete sa korisničkim podacima od Gmaila. Tako ćete moći otvoriti podatke koji su spremljeni u Google Driveu koristeći usluge drugog servisa. Tu možete pohraniti više od 30 različitih vrsta fileova, uključujući Adobe Illustrator i Photoshop i HD video, a da ne morate ove programe instalirane na vašem kompjuteru.
Google Drive je trenutno dostupan za Pc, Mac i mobilna izdanja. Iz Googlea najavljuju da uz podršku za android uskoro će biti dostupan i za iPhone i iPad.

Ukoliko želite da isprobate Google Drive možete to da učinite ovde.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi