AOL prodao Microsoftu patente u vrijednosti milijardu dolara

Microsoft,  kao jedna od najvećih i nauspješnijih kompanija na svijetu godišnje zarađuje stotine miliona dolara samo od svojih patenata. Međutim, ovaj put je kupila većinu AOL-ovih patenata u vrijednosti od oko milijardu dolara. Prodaja je vršena na aukciji, gdje je Microsoft kupio preko 800 patenata, a uz to je i dobio dozvolu za preostalih 300 AOl-ovih patenata. AOL ipak zadržava licencu za sve patente koje je prodao Microsoftu.

U saopštenju za novinare, Brad Smith, Microsoftov glavni savjetnik je izjavio da su veoma zadovoljni kupovinom. Na ovaj način su postigli svoja dva cilja : kupovinu AOL-ovih patenata, kao i posjedovanje specifičnih pateneta.

AOL očekuje da će transakcija novca biti završena do kraja ove godine. Preko 300 AOL-ovih prodanih patenata obuhvata reklamiranje, istraživanje, menadžment, društveno umrežavanje, multimediju i streaming i drugo.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi