Znanstvenici tvrde da alat za DNS ubrzanje može ubrzati web performanse za 40%

Prema istraživanju Northwestern univerziteta, ponude poput Google Public DNS, OpenDNS i drugih javnih DNS (Domain Name System) obećavaju veću sigurnost i privatnost, ali što se tiče web performansi tu malo “zaostaju”, te je tim sa Northwestern univerziteta razvio alat koji može da riješi taj nedostatak.

Znanstvenici kažu da je njihov “namehelp” alat, koji možete preuzeti ovdje, može ubrzati web performanse za 40% radeći u pozadini na računarima korisnika gdje vrši optimiziranje postavki i stvara bolju interakciju između javnih DNS usluga i samog sadržaja mreža. Bolja DNS-CDN interakcija omogućava korisniku brže preuzimanje sadržaja od najbliže moguće kopije.

Novi alat je rezultat studije koja uključuje 10.000 i više host servisa u preko 100 zemalja. Program “namehelp” je osmišljen tako da riješi probleme povezivanja samih DNS-ova sa sadržajem, te time omogućuje bolje web preformase.

U istraživanju koje su proveli su otkrili, da dok javne DNS usluge nude prednosti nad privatnim uslugama, koje su često loše konfigurane i češće “padaju”, ni one nisu savršene, velikim dijelom zbog neuredne interakcije s CDN-ovima, a koji većina popularnih stranica koristi.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.