Izašao je Ubuntu 12.10

Novost iz open source svijeta je najavljivani Ubunut 12.10 (Quantal Quetzal) koji je doživio nekoliko izmjena. Ovim izmjenama nastoji se korisnika još više približiti cloud iskustvu uz 5GB prostora koje nudi Ubuntu One.

Kako navodi Ubuntu-hr najvažnije promjene su:

  • LibreOffice je nadograđen na inačicu 3.5.4
  • GNOME je nadograđen na inačicu 3.4.2
  • Dostupna je nova inačica kernela (Ubuntu 3.2.0-29.46), koja sadrži sve stabilne promjene do inačice 3.2.24 upstream kernela.

U mnoštvu manjih unaprijeđenja neka od njih su: mogućnost da korisnik zakači neku od Web aplikacija te da ih tretira kao i ostale desktop aplikacije, poboljšanje je vidljivo i na nekim kraticama koje omogućavaju preslušavanje glazbe ili instaliranje aplikacija bez potrebe za otvaranjem drugih aplikacija, te je omogućeno i direktno spajanje na udaljeno računalo već pri logiranju.

Za one koje manje zanima što se krije iza sustava, a više ih zanima koje su aplikacije uključene u Ubuntu 12.10, neke od njih su: Firefox 16.01, LibreOffice 3.6.2, Thunderbird 16.01, Totem (video), Shotwell (fotografija) i Rhythmbox (glazba).  Zanimljivo je da su na Ubuntu 12.10 Unity Dash rezultatima pretrage dodani i Amazon rezultati pretraživanja, a dojmovi korisnika su veoma podijeljeni.

Za sve one koji se još uvijek odlučuju na klasičan izgled i žele prkositi metro dizajnu ovdje je link za download, a u nastavku je nekoliko prikaza Ubuntu 12.10:

 

 

Izvori: Ubuntu, Ubuntu-hr, zdnet.com

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.