Stigla nova verzija Linux Mint-a

Objavljena je najnovija verzija Linux Minta. Novi Mint sa brojem 15 nositi će kodno ime “Olivia”.

Kao što kaže i sam razvojni tim Minta, ovo je jedno od najambicioznijih izdanja od samog početka. Novi Mint donosi pregršt novi stvari, Mate 1.6 je doživio brojne promjene, zastarjeli paketi i tehnologije zamjenjene su novim, te je sada Mate dosta brži, lakši i dosta stabilniji. Također Cinnamon 1.8 koji je izašao još ranije donosi mnogo novina, od poboljšanja kontrolnog centra do izmjena i poboljšanja čuvara zaslona, te još mnogih drugih promjena.

softwareMint15

Login ima sada HTML inačicu koja je posebno zanimljiva jer će podržavati većinu web tehnologija (HTML-a 5, CSS-a, Javascripta, WebGL-a) te će biti moguće kreirati animirane i interaktivne ekrane za prijavu. Također je napravljen sasvim novi alat za upravljanje repozitorijuma pod nazivom Software Sources. Pored alata Software Sources imamo i još jedan novi alat koji se zove Driver Manager, pomoću kojeg će korisnici lakše upravljati drajverima za hardver.

mint15login

To su samo neke od novosti koje donosi novi Mint, da bi vidjeli šta još donosi nova Olivia skinite je sa ovog linka i probajte. Javite nam Vaša iskustva u komentarima.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.