5 besplatnih Windows antivirusa

Antivirusni alati su danas obavezan komad software-a koji bi svako od nas trebao imati instaliran, posebno na računarima koji koriste Windows OS, koji je leglo virusa. Ovih alata je mnogo danas, neki se plaćaju, neki ne. Neki su dobri, neki pak ne. Odabrao sam pet meni najdražih koje ću vam predstaviti. Za neke ste vjerovatno čuli, za neke možda i ne. Samo nemojte zaboraviti da instalirate samo jedan antivirusni program, u suprotnom ćete dobiti kontraefekat.

Avast Free

Avast ima tonu dobrih i korisnih osobina za jedan besplatni komad software-a, ali važnije od toga je da radi odličan posao što se tiče odbrane računara od virusa i ostalih ‘štetočina’. Besplatna verzija je limitirana na to da štiti samo od virusa i malware-a, ali ruku na srce, šta vam više treba? Ako ipak imate potrebu za online zaštitom (kao naprimjer online kupovinom) i naprednim firewall-om, onda ćete morati kupiti profesionalnu verziju Avast-a.

Microsoft Security Essentials

Ono što mi se najviše sviđa kod ovog besplatnog Mircoroft-ovog antivirusa je činjenica da je neprimjetan. Instalacija kao i konfiguracija koja slijedi je veoma brza i nekomplikovana. Nakon toga MSE će u pozadini raditi skoro sve sam. Skeniranje sistema nekad nećete ni primjetiti, a to radi zahvaljujući maloj iskorištenosti CPU-a. Mislim da je ovaj antivirusni software najoptimalniji za ne toliko zahtjevne korisnike.

Avira Free Antivirus

Instalacija koja traje dva klika, i vaš računar ima zadovoljavajuću, ali opet solidnu zaštitu. Avira ima jednostavan interfejs, u kom ćete se brzo snaći. Ali najveći adut mu je sigurno brzina skeniranja. Od antivirusa navedenih u ovom tekstu, Avira je sigurno najbrža. Također će vas štititi od virusa, trojanca i rootkitova.

BitDefender

BitDefender je jedan od onih antivirusa koji se rijetko koriste. Možda zbog toga što ‘jede’ dosta RAM memorije, tako korisnici koji nemaju baš puno iste bježe od njega. Ima jak sistem skeniranja, za koji naravno možete napraviti raspored. Tu su i standardne mogućnosti koje bi svaki dobar antivirus trebao imati.

Comodo Antivirus

Comodo je možda antivirus koji je najmanje poznat u ovoj listi, ali to ne znači da je manje vrijedan. Njega također krasi jednostavnost, tako ćete moći odabrati nivo sigurnosti putem slidera. Većinu stvari radi u pozadini, iako nije neprimjetan kao Mircosoft Security Essentials. Automaski dopušta i blokira određene datoteke, što može predstavljati i mali problem.

Druge opcije?

Svako ima svoje mišljenje, isto vrijedi i za odabir antivirusa. Odabrao sam samo neke, i to one za koje mislim da su najpoznatiji i najkorišteniji, svakako se ne morate slagati sa mnom, ali možete ostaviti komentar o tome koje vi antiviruse koristite i kakva su vaša iskustva sa istim.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.