Gravatar – globalni avatar

Pitate se kako neki čitaoci imaju avatar kada ostave komentar, a vi nemate. Odgovor je jako jednostavan, imaju korisnički nalog na Gravatar-u.

Gravatar je servis koji korisnicima omogućava brzo i jednostavno dodavanje avatara i osnovnih informacija o sebi za skoro svaki online korisnički račun. Servis omogućava korisnicima da kreiraju vlastiti „globally recognized avatar“ (globalno prepoznatljiv avatar). Prilikom registracije na mnogim stranicama, skoro svaki put koristimo istu sliku, iste podatke. Ako imamo kreiran korisnički nalog na Gravatar-u, i ako stranica na koju se želimo registrovati podržava Gravatar jednostavno možemo podatke importovati. Potrebno je samo da prilikom registracije na novom servisu unesemo e-mail adresu sa kojom smo registrovani i na Gravataru.

Popularnost servisa i historijat

Prije 2007 godine Gravatar nije nudio mnogo mogućnosti, i nije se koristio koliko je mogao. Tokom tog perioda njegov tvorac je zanemario postojeću verziju, i krenuo sa stvaranjem nove verzije. 16.02.2007. svjetlo dana ugledala je potpuno nova verzija ovog servisa s mnogo novih mogućnosti. Neke od mogućnosti su podrezivanje slike, i dodavanje dva avatara za jedan korisnički račun koji se mogu mijenjati naprijed i nazad. Do juna iste godine Gravatar je imao 30.000 novih korisnika.

Zaključak

Gravatar-ova osnovna funkcija je da korisniku stvori centralizirano mjesto za kreiranje profila. Idealan je za internet korisnike koji se registruju na mnogo foruma i blogova. Korisnik ne gubi mnogo vremena na unošenje svojih podataka, traženje slike za avatar i dobiva više vremena da uživa u stranici na koju se registrovao. Vrijedi napomenuti da je registracija na Gravatar besplatna.

Preporučujemo vam da pogledate i ovaj zanimljivi video:

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.