Duqu virus u Microsoft Windowsu

Hakeri su iskoristili sigurnosni propust u Windows operativnom sistemu kako bi zarazili kompjutere s Duqu virusom, izjavljuje Microsoft.

Radimo naporno kako bi otkrili gdje se nalazi virus, te ćemo odmah nakon toga izbaciti sigurnosnu zakrpu‘ kažu iz Microsofta.

Duqu virus je otkriven u oktobru, a otkrila ga je firma za sigurnost i sigurnosni software Symatec. Neki sigurnosni eksperti ga smatraju sljedećom velikom opasnosti na internetu. U nekim svojim djelovima je jako sličan Stuxnet virusu koji je ‘harao’ po nuklearnim reaktorima u bliskom istoku. Duqu je ipak malo specifičniji, prvenstveno je namjenjen za skupljanje informacija raznih agencija i korporacija.

Microsoft-ova izjava nije sadržavala neke posebne detalje, ali je Symatec otkrio da je Duqu na početku zarazivao sisteme tako što je bio unutar malicioznog Word dokumenta. Maliciozni software se instalira odmah nakon otvaranja dokumenta.

Duqu je do sad zarazio računare samo u nekoliko zemalja, što naravno ne znači da se neće širiti. Neke od tih zemalja su: Francuska, Holandija, Švajcarska, Indija, Iran, Ukrajina, Sudan i Vijetnam.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.