Zaboravljena lozinka

Situacija kada se promijeni lozinka na računaru i jednostavno je prilikom sljedećeg paljenja nikako ne možete pogoditi, je čest slučaj sa lozinkama računara na poslu, gdje se najčešće lozinka nameće i jednostavno Vam ne ulazi u glavu. Naravno, uvijek postoji opcija pisanja na papir, ali je vrlo nesigurna i ne preporučuje se.

Za svaki problem postoji rješenje, tako i za ovaj. Postoje različite mogućnosti ali je problem uvijek „utrefiti“ pravilne komande i sve odraditi tako da stvarno radi i onda čekati i isčitati negdje neku lozinku. Međutim, postoji vrlo jednostavno rješenje, koje preporučujemo svakome da ima onako negdje među kolekcijom CD-ova.

Rješenje je sljedeće, potreban vam je samo program za prženje ISO CD/DVD i ophcrack (težina je ca. 455MB). Ophcrack je bootabilni CD koji jednostavno pokrenete na računaru, a sve ostalo on odradi sam.

Ako na računaru već nemate neki od programa za prženje CD/DVD, preporučujemo Vam CdburnerXP. Naravno da može poslužiti i svaki drugi program koji podržava prženje ISO datoteka. Nakon preuzimanja ophcrack programa jednostavno napraviti live CD/DVD.

U slučaju da ne možete pristupiti računaru jer ste zaboravili lozinku, postupak je sljedeći; nakon što nastupi panika jer ne pogađate lozinku, stavite CD/DVD i ponovno pokrenete računar. Ovaj put računar pokrećete pomoću CD/DVD i pojavi vam se slika nalik ovoj:

oph01

Nakon toga, nije potrebno ništa pritiskati i dirati, samo pustite da ophcrack odradi svoje i nakon par minuta Vam se na monitoru pojavi sljedeća tabela (NT Pwd):

 oph03

Iz koje jednostavno pročitate vrijednost iz posljednje kolone, zapišete je i ponovno pokrenete računar, ovaj put normalno, izvadite CD/DVD i unesete lozinku koju ste prethodno zapisali.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.